Belföld

Fidesz: „pénznyelő gép” lenne a költségvetési hivatal

A Fidesz semmiképpen nem támogatja a közös MSZP-MDF-javaslatban megfogalmazott költségvetési hivatal felállítását, a legnagyobb ellenzéki párt szerint ez csak egy „újabb pénznyelő gépezet" lenne - jelentette ki Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az MSZP-MDF-beadvánnyal szemben áll a Fidesz még 2006-ban benyújtott költségvetési tanácsra vonatkozó javaslata, amelyet az Országgyűlés többsége hétfőn napirendre vett, azonban a miniszterelnök úgy „instruálta” a kormánypárti képviselőket, hogy az alkotmányügyi bizottság nem tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot, így a parlamenti vitára nem kerülhet sor.

Balsai István emlékeztetett arra, hogy a Fidesz javaslata szerint a háromtagú költségvetési tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből és a köztársasági elnök által 6 évre jelölt elismert közgazdászból állna, ők díjazás nélkül látnák el munkájukat, és feladatuk lenne a költségvetési törvények hitelességének vizsgálata.

Hangsúlyozta: a képviselők 99,9 százalékának nincs valódi rálátása a költségvetés folyamataira, a költségvetési tanács létrehozásával azonban ez a helyzet megváltozhatna. Mint mondta, a hiteltelen kormány és a hiteltelen miniszterelnök miatt a magyar embereknek évente 400 milliárd forintos többletkiadást jelent, hogy Csehországgal ellentétben Magyarország 4 százalék helyett 8 százalékos kamattal juthat hozzá azokhoz az áthidaló kölcsönökhöz, amelyek az államháztartás egyensúlyban tartását és az államadósság finanszírozását lehetővé teszik.

A fideszes képviselő hozzátette: a miniszterelnök kétségbeesetten kapkod, próbálja az elvesztett hitelét elfogadhatóvá tenni, és a korábban fasisztának, antiszemitának, rasszistának nevezett ellenzéki vezetőket hízelgéssel próbálja belevonni egy olyan válságmenedzselésbe, amiről nem tudják, hogyan fog megvalósulni. Ebben sem a Fidesz, sem a KDNP nem lesz partner – jelentette ki Balsai István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik