Belföld

Sólyom visszaküldte a vízummentességi megállapodást

A köztársasági elnök nem ért egyet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvénnyel, ezért visszaküldte a parlamentnek. A szaktárcák és az amerikai nagykövetség szerint az államfői döntés ellenére várhatóan nem késik a vízummentes utazás.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés. „A törvénnyel nem értek egyet, ezért élek az Alkotmányban biztosított jogkörömmel, és a törvényt a kihirdetésére megállapított határidőn belül, megfontolásra visszaküldöm az Országgyűlésnek” – írta a bűnügyi adatok cseréjéről szóló, a parlament által egy hete ratifikált egyezményről a házelnöknek küldött levelében Sólyom László.

Az államfő hétfőn Hortobágyon időzött (MTI)

Az államfő hétfőn Hortobágyon időzött (MTI)

A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak az után fogadja el újra, hogy rendezte az ujjlenyomatok és DNS-minták nyilvántartásának hazai szabályait. Az adatcsere-megállapodás egyebek mellett lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat vagy DNS-minta szerepel-e a magyar adatbázisban. Azonban a bűncselekmény elkövetésével nem vádolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak a magyar nyilvántartásban – mutatott rá Sólyom László.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Külügyminisztérium sajnálattal vette tudomásul az államfő döntését – közölte az igazságügyi tárca. „Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Külügyminisztériummal közösen alaposan tanulmányozza a Köztársasági Elnök úr megállapításait, és ennek megfelelő javaslatot tesz majd” – olvasható a közleményben. Az alkotmány értelmében ha az Országgyűlés újra elfogadja az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincs mérlegelési lehetősége, köteles aláírni és öt napon belül kihirdetni a törvényt.

Az amerikai fél továbbra is optimista, valószínűleg nem befolyásolja a magyar vízummentesség életbelépését az, hogy Sólyom László visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodásról szóló törvényt – mondta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja. Látniuk kell a részleteket, de remélik, hogy a kérdés hamarosan megoldódik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik