Belföld

Minden héten büntet a Fidesz

A „szokásos” 50 ezer forintos pénzbüntetést kapják azok a fideszes képviselők, akik miatt a legnagyobb ellenzéki párt hétfőn két napirend-kiegészítési ügyben sem tudta átvinni akaratát az Országgyűlésben. Még nem volt olyan hét, hogy ne szabtak volna ki büntetést hiányzás miatt.

A hétfői parlamenti napon a Fidesz indítványozta, hogy ne kerüljön sor a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslat általános vitájára, de az Országgyűlés egy szavazattal, 184 igen és 185 nem mellett úgy döntött, hogy a javaslat maradjon napirenden. Erről a szavazásról az Országgyűlés honlapjának adatbázisa szerint Áder János, Kósa Lajos, Nagy Gábor Tamás hiányzott, Wittner Mária pedig jelen volt, de nem szavazott.

Sokszor

Sokszor “foghíjas” a terem (MTI)

A Fidesz indítványára szavaztak arról is, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló javaslatot mégis vegyék napirendre. Ezt Szili Katalin házelnök szavazatával, 186 igen és 187 nem szavazattal vetették el. A szavazásról Kósa Lajos és Nagy Gábor Tamás hiányzott, Wittner Mária pedig jelen volt, de ismét nem nyomott gombot. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: a „szokásos” pénzbüntetést, 50 ezer forintot kapnak szavazásonként a hiányzók, így aki egyik voksoláskor sem nyomott gombot, az 100 ezer forintos büntetésre számíthat.

A büntetéseket – mint mindig – jótékony célra ajánlják fel, az összeget az utóbbi időben a Bethesda gyermekkórház alapítványának juttatják el. Répássy Róbert azt is megjegyezte, hogy nem volt még olyan hét, amikor ne kellett volna kiszabni hiányzások miatt pénzbüntetést. A Fidesz-frakcióban május 1-től, a kisebbségi kormány megalakulása óta alkalmazzák szigorúbban a képviselői hiányzásokra vonatkozó szabályokat, a „kritikus szavazásoktól” távolmaradó képviselőkre 50 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik