Belföld

Éles gránátot dobtak egy MSZP-iroda udvarába

Kibiztosított, éles gránátot dobtak be az MSZP újpesti irodájának udvarába feltehetőleg még vasárnap este; a hétfő reggel megtalált szerkezetet a tűzszerészek helyben hatástalanították. Ha a szerkezet felrobbant volna, az egész környéket hatalmas detonáció rázta volna meg - közölte a helyi pártelnök.

Trippon Norbert a biztosítást végző tűzszerészekre hivatkozva a robbanás lehetséges hatásáról szólva azt mondta: “ameddig a szem ellát”, a szerkezet óriási pusztítást végzett volna.

A IV. kerületi Nádor utcai iroda környékét korábban 500 méteres körzetben kiürítették, előtte pedig kutyákkal vizsgálták át az iroda udvarát.

Hatástalanítva

A gránátot hétfő délelőtt a tűzszerészek hatástalanították és szétszerelték, hamarosan elszállítják – mondta a helyi pártelnök, hozzátéve: a forgalom részben újra megindult a környéken, de a Nádor utca még le van zárva, jelenleg bűnügyi helyszínelők dolgoznak ott.

Még vasárnap este érkezett lakossági bejelentés a helyi rendőrkapitányságra arról, hogy “valami gyanúsat” észleltek az irodánál, ám a rendőrök akkor nem találtak semmit.

Gránátnak látszó

A reggeli nyitáskor az iroda egyik munkatársa találta meg a feltehetőleg az utca felől nyitott udvarba bedobott, gránátnak látszó szerkezetet. A rendőrséget ekkor riasztották, a rendőrök tűzszerészeket hívtak a helyszínre.

A tűzszerészek megállapították, hogy éles gránátról van szó, ezért azonnal kiürítették a környéket, majd úgy döntöttek, nem a helyszínen hatástalanítják, hanem elszállítják a szerkezetet – mondta el az MSZP helyi elnöke.

Az elszállítás idejére a környező utcákban megtiltották a közlekedést, így ott a BKV-autóbuszok sem járhatnak.

Nem az első eset

Trippon Norbert közölte azt is, kiderült, hogy egyik munkatársuk előző este az udvaron talált egy “primitív hangú”, fenyegető levelet, amelyben életveszélyesen megfenyegették őket. A fenyegetés az ünnepek idejére szólt – tette hozzá.

Az újpesti MSZP-elnök, aki a történtek miatt megdöbbenésének adott hangot, elmondta, nem ez volt az első eset, hogy az irodát megtámadták, legutóbb például macskaköveket dobtak az épületbe.

Minden eddiginél

Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke hétfői közleményében azt írja: minden eddiginél durvább támadás érte az MSZP egyik irodáját. Egy évvel ezelőtt ismeretlen tettesek Molotov-koktélokkal próbálták felgyújtani az MSZP több budapesti irodáját, pár hónappal később pedig – szintén ismeretlenek – fehér port tartalmazó borítékot küldtek szinte minden budapesti MSZP-irodába.

“Ez a támadás már nem idétlen és rosszízű tréfa, hanem konkrét, életveszélyes fenyegetés. Nem az elkövetőkön múlott, hanem a vak szerencsén, hogy nem sérült meg és nem halt meg senki. Az iroda ötszáz méteres sugarában helyezkedik el a kerületi mentőállomás, a kerületi gyógyszertár, valamint a helyi busz is ott kanyarodik el az iroda előtt.”

Burány Sándor szerint “tűrhetetlen, hogy idáig merészkedtek a szélsőséges csoportok”, ezért arra kéri a politikai pártokat, a civil szervezeteket és azok vezetőit, hogy határolódjanak el az ilyen cselekedetektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik