Belföld

A szocialisták elégedettek a csúccsal

A nemzeti csúcs megerősítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt abban, hogy tegye tovább a dolgát, és a felelős erőkkel együttműködve, dolgozzon a válságból való kilábalásért - mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke a testület ülésének elején.

Sikeres volt a szombati nemzeti csúcs abban az értelemben, hogy egy asztalhoz lehetett ültetni az érintetteket, hogy párbeszédet lehetett kialakítani – közölte a politikus. Hozzátette: a résztvevők többsége a felelősségre voksolt és nem a népszerűségre.

Simon Gábor szerint a szociális partnerek, a munkaadók és a munkavállalók felelősségteljesebben viselkedtek, mint egyes ellenzéki pártok és közjogi méltóságok, megértették, mi a jelentősége a közös gondolkodásnak.

“Minden nemzet életében vannak olyan pillanatok, amikor az ország jövője érdekében félre kell tenni a pártpolitikát, az összefogásra kell koncentrálni” – fogalmazott a választmányi elnök, aki szerint ez volt a kiindulópontja Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének.

Simon Gábor elmondta, az a feladat, hogy a közjogi kereteken belül is megteremtődjön a párbeszéd. A pénzügyi válsággal kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a kormány haladéktalanul és felelősen cselekedett az egyensúly és a stabilitás megtartása érdekében.

Hozzátette: a kormány garanciavállalása miatt teljes biztonságban vannak a magyarországi bankbetétek, és a kis- és középvállalkozásokat megerősítették egy hitelprogrammal.

A választmányi elnök beszéde után a testület elfogadta a napirendet, amelynek keretében, zárt ülésen, Veres János pénzügyminiszter tájékoztatást ad a jövő évi költségvetésről, amelyről nem lesz vita. Napirenden szerepel a jövő évre tervezett tisztújító kongresszus összehívása, valamint a Haza és haladás – a XXI. századi magyar szociáldemokrácia című dokumentum megvitatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik