Belföld

Orbán: fel kell szabadítani az energiákat

Fura gyülekezetnek nevezte a nemzeti csúcsot Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az ott elhangzott felszólalásában úgy vélte, hogy míg Európában pénzt pumpálnak a gazdaságokba, addig itt megszorítás készül. A politikus szerint van más út: az emberek alkotó energiáinak felszabadításával kell legyőzni a krízist.

Tanácskozásunk előkészítetlen és átgondolatlan – mondta felszólalása elején Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint emberi gyarlóság – kapzsiság – okozta a mostani válságot, ezért törvényességre, mértéktartásra és egyenes beszédre van szükség.

Magyarország legyengített ország, ezért fokozottan érinti a válság. Erről nem az emberek tehetnek, hanem a sikertelen szocialisták felelőtlen politizálása – vélte az ellenzék vezetője.

Nem a világválság miatt vagyunk itt, máshol sincs ilyen furcsa gyülekezet; azért vagyunk itt, mert a kisebbségi kormány tehetetlen a válsággal szemben – mondta.

A válságot nem lehet megúszni, a válságot le kell győzni, amire a régi politika alkalmatlan; új politikára van szükség. A válságot a vállalkozó szellemű magyarok tudják legyőzni, az energiákat fel kell szabadítani. Ezt egy új növekedési politika teheti meg. Nem szabad a válság terheit az emberekre és a vállalatokra hárítani – mondta a volt miniszterelnök.

Orbán azt mondta: Európában az államok pénzt pumpálnak a gazdaságokba és élénkítik azokat, míg itt megszorítás lesz az előző felszólalók szavai szerint. Összefognunk a kormány által tervezett megszorítás ellen kell, a növekedés programját kell választani, aminek középpontjában az adócsökkentés áll – mondta a Fidesz elnöke, aki szerint évente 400 milliárd forintba kerül a kormány regnálása évente; ennyivel drágult az ország finanszírozása.

A szocialistákat arra kérte, hogy oldják meg az ország vezetési válságát, és távozzanak a hatalomból.

Az EU-ból érkező összegek 3,5 százaléka jut a kkv-knak; emeljük ezt az összeget 30 százalékra – javasolta Orbán.

A kormány rossz válasza a pénzügyi válságra még veszélyesebb, mint maga a pénzügyi krízis. Van más út – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik