Belföld

Mindenki másképp értékelte a csúcsot

Nincs szükség újabb nemzeti csúcsra, elég értékes tanács hangzott el szombaton - mondta Fodor Gábor a találkozó után. Navracsics szerint ismét bebizonyosodott Gyurcsány hiteltelensége. Lendvai szerint kiadáscsökkentés kell. Dávid Ibolya szerint egyetértettek vele.

“Nincs szükség folytatásra, de ha a helyzet úgy kívánja szerintem össze lehet hívni egy ilyen tanácskozást. Most elég értékes gondolatot hallottunk” – hangsúlyozta Fodor Gábor.

Sok értékes és értelmes gondolat elhangzott, de azt látni kell, hogy a nemzeti csúcs egy tanácskozás, döntési kompetenciája azonban a kormánynak és a parlamentnek van. A szükséges döntéseknek a megfelelő fórumokon kell megszületnie, ott ahol választott képviselők vannak – húzta alá. Fodor Gábor szerint a nemzeti csúcs egy “kvázi” tanácsadó fórum volt.

Lendvai Ildikó is úgy látja, hogy nem kell rendszeresíteni a nemzeti csúcsot, ám időről-időre szükség lehet hasonló találkozóra.

Egyértelműsödött Gyurcsány hiteltelensége

A Fidesz álláspontja szerint a nemzeti csúcsértekezlet egyértelművé tette Gyurcsány Ferenc hiteltelenségét, a legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanakkor új politikára és hiteles politikusokra van szükség ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból – erről Navracsics Tibor frakcióvezető beszélt újságíróknak a rendezvény után.

Hangsúlyozta: a jelenlegi válsághelyzetben a Fidesz összefogást ajánl Magyarországnak az adó- és járulékreform, a kormányzati és közigazgatási reform és a munkaerőpiaci reform területén, ehhez azonban mindenekelőtt hiteles politikusokra, új politikára lenne szükség, hiszen az a feladat, hogy az összefogás révén Magyarországot kivezessék a válsághelyzetből, és megindítsák a növekedés útján.

Szerinte ugyanakkor a találkozó is egyértelművé tette, hogy Gyurcsány Ferenc nem rendelkezik kellő hitelességgel ennek a munkának a megindításához. Arra a kérdésre, hogy az új politika alatt előre hozott választásokat és egy új kormány felállását értik-e, Navracsics Tibor azt mondta: “a hitelét vesztett politikusoknak távozniuk kell a politikai életből”.

Dávid Ibolya elégedett

A parlamentben kétharmada van a gyávaságnak, ugyanakkor az Akadémián azoknak volt kétharmados többsége, akik egyetértettek az MDF-fel abban, hogy határozott és szigorú lépések kellenek – közölte Dávid Ibolya szombaton, a nemzeti csúcstalálkozó után.

A nemzeti csúcs bölcsebb volt, mint a Fidesz és az MSZP együttvéve – írta közleményében az MDF elnöke.

Dávid Ibolya a megbeszélésen egyéves válságkezelési programot javasolt, melynek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

Az MDF elnöke szerint a szociálliberális kormány által 2002-ben elfogadott, és a Fidesz által is megszavazott 100 napos program miatt indult el az ország olyan lejtőn, ami miatt most sokkal nagyobb bajban van, mint a környező országok.

Lendvai a kiadáscsökkentést emelte ki

Az MSZP-nek át kell lépnie saját árnyékát: egy komolyabb kiadáscsökkentésre van szükség – Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint ez volt a legfontosabb tanulsága a szombati nemzeti csúcsnak.

“Készek vagyunk a saját árnyékunk átlépésére, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy korábbi vágyainkkal szemben egy komolyabb kiadáscsökkentésre kell rászánni magunkat” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó. A politikus hozzátette: az MSZP kész arra is, hogy kivétel nélkül mérlegelje a nemzeti csúcson elhangzott javaslatokat.

A politikus szerint a tágabb közélet is felismerte, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli eszközökre és rendkívüli önmérsékletre van szükség. A politikusok közül is sokan képesek voltak átlépni régi árnyékukon – tette hozzá.
Értékelése szerint a nemzeti csúcs több sikert hozott, mint amire ő személyesen számított. “A résztvevők nemcsak a szájukat hozták, hanem a fülüket is”, ez pedig még fontosabb lehet a jövőre nézve – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik