Belföld

Elhunyt Póczy Klára

Életének 86. évében, rövid, súlyos betegséget követően elhunyt Póczy Klára régész - tájékoztatott Zsidi Paula, a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának igazgatója.

A nemzetközi hírű kutató neve elválaszthatatlanul összefügg a főváros római kori örökségének feltárásával, népszerűsítésével, s a feltárások eredményeit bemutató Aquincumi Múzeummal, amelyhez több mint fél évszázados munkássága szinte mindvégig kötötte.

Hosszú tudományos és kutatói pályájának nemcsak téma- és ötletgazdagsága figyelemreméltó, hanem az elvégzett munka mennyisége is. Meggyőzően tanúsítja ezt az általa vezetett több mint száz ásatás, s a közzétett csaknem félezer tudományos és népszerűsítő cikk, tanulmány. Legismertebbek azonban Aquincumról, a pannóniai városokról, a római kori közművekről, valamint a főváros római kori emlékeiről írott könyvei, melyek külföldön is ismertséget szereztek nevének és a hazai római kori emlékeknek.

Azok közé a kutatók közé tartozott, akik számára nemcsak az volt a fontos, hogy kiássa az emlékeket, s azokat a szakmai fórumok elé tárja, hanem az is, hogy az eredményeket mindenki számára hozzáférhetővé és láthatóvá tegye. Kevesen tudják, hogy munkássága nyomán nyerte el mai formáját az Aquincumi Múzeum körüli romkert, vagy hogy az Óbudán ma látható római kori emlékek többségének bemutatásában része volt – emlékezik a régészre a múzeum igazgatója.

Irányítása alatt zajlottak az 1970-80-as évek nagy óbudai feltárásai, amelyek a Flórián téri légiótábor, a katonaváros számos maradványának feltárását, műemléki bemutatását eredményezték. Most ezekre az emlékekre támaszkodva van jó esélyünk arra, hogy a limes magyarországi szakaszát a világörökség részévé nyilvánítsák – olvasható az Aquincumi Múzeum közleményében.

Póczy Klára munkásságának nemzetközi elismertségét is jelzi, hogy több rangos külföldi intézmény – többek között a Német és az Osztrák Régészeti Intézet is – tagjai közé választotta. Munkáját Kuzsinszky és Rómer Emlékéremmel, Móra Ferenc díjjal jutalmazták, s nemrégiben a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik