Belföld

Lopják a könyveket a könyvtárakból

Durván húszmillió forintnyi kárt okoznak Budapest közkönyvtári hálózatának az olvasók évente, miközben tavaly 172 millió forintot költhetett új dokumentumok beszerzésére - írja a Népszabadság.

Egyre több könyvet lopnak a könyvtárból, van, aki listával a zsebében megy könyvet lopni – írja a Népszabadság pénteki számában.

Az ötvenhét fiókos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) polcait kezdték el a korábbinál nagyobb intenzitással dézsmálni, a hiányráta négy ezrelék körüli. A 2 millió 800 ezres állományból nagyjából 11 ezer darab tűnik el örökre egy évben – egy kisebb könyvtárnyi anyag – közölte Deák Sándor gazdasági-műszaki főigazgató-helyettes.

A könyvrablók között a bibliofilek mellett megjelentek a megélhetési könyvtárlátogatók, van köztük, aki megrendelésre dolgozik. Az iparosodásra utal az is, hogy egy antikvárius “nagylelkűen” felajánlotta: a könyvtár jó magyar forintokért visszaveheti tőle saját, FSZEK-pecsétes könyveit, amelyeket korábban szemrebbenés nélkül vásárolt meg a tolvajoktól – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik