Belföld

Fizetni kell a védőoltásért?

Van, ahol ingyen adják be az influenza elleni ingyenes védőoltást a háziorvosok, de sokan nem így járnak el. Az egészségügyi tárca szerint a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekből végzett védőoltások beadása is, az ÁNTSZ-tól vizsgálatot kértek - írja a Népszabadság.

A lap pénteki számában Keszthelyi Gyula tardi háziorvos azt mondja: tisztázatlan az orvosi felelősség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját az influenza elleni védőoltások beadásáért, amíg a helyzet tisztázódik, ő nem olt be egyetlen beteget sem.

Keszthelyi szerint egy jogszabály alapján az orvos kérhet térítést a nem kötelező védőoltások beadásáért, a térítésmentes oltás állami népszerűsítéséről szóló plakátokon viszont az áll, hogy azért nem kell fizetni. Az orvos elmondta: júniusban jelezte szándékát az ÁNTSZ területi hivatalának, de választ sem kapott.

A lappal az egészségügyi tárca azt közölte: a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekből végzett védőoltások beadása is. A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottak száma szerinti finanszírozásban részesül. Miután a tárca tudomására jutott, hogy a jogszabály által rögzített feladataikat egyes háziorvosok nem megfelelően látják el, ezért az ÁNTSZ a minisztérium felkérésére ellenőrzést folytat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik