Belföld

Elhunyt Szelei Kiss Gyula

Életének 61. évében elhunyt Szelei Kiss Gyula nagykövet, a genfi magyar ENSZ-képviselet vezetője. A Külügyminisztérium saját halottjának tekinti a diplomatát - közölte a tárca szóvivője.

„Szelei Kiss Gyula elévülhetetlen érdemeket szerzett a rendszerváltást követő magyar ENSZ-diplomácia kialakításában, mindmáig érvényes prioritásainak meghatározásában. Mind életére, mind munkásságára a tökéletességre való törekvés, az igényesség, a professzionalizmus és az értékelvűség volt jellemző” – írta közleményében Szelestey Lajos.

A nagykövet a magyar diplomácia kiemelkedő jelentőségű, iskolateremtő alakja volt, aki sok pályakezdő fiatalt nyert meg a hazai multilaterális diplomácia ügyének. A szerdán elhunyt diplomata egész pályafutását a multilaterális diplomáciának szentelte. 1990-1995 között a nemzetközi szervezetek főosztályának helyettes vezetője volt, 1995-2005 között pedig a főosztály élén állt. Tagja volt a magyar ENSZ-társaság kormányzó tanácsának. 2003-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki

Ajánlott videó

Olvasói sztorik