Belföld

A Zuschlag-mutyiról vallott Lados

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kedden a bíró kérdéseire válaszolva alátámasztotta a vádhatóság állítását, mely szerint a civil szervezetek nevében folyó pályázati tevékenységet az elsőrendű vádlott koordinálta, és neki kellett elszámolni a pályázatokon elnyert összegekkel is.

Lados István vallomásában beszámolt arról, hogy a pályázatokon elnyert pénzeket a civil szervezetek számláiról különböző magánszámlákra utalták. Így érkezett az ő számlájára is több alkalommal pénz.

A vádlott hangsúlyozta: az ő magánszámlájára is érkezett több alkalommal átutalás, de ő a nagyobb összegeket átadta Zuschlag Jánosnak. Külön megemlítette egy 1,9 millió forintos összeg átadását is.

Út Zanzibárba

Vallomása szerint a kisebb összegekből Zuschlag utasításának megfelelően többek között egy Zanzibárba szervezett utazást fizetett be, amit Zuschlag János vett igénybe, valamint Zuschlag közüzemi számláját is kifizette, de volt olyan eset is, hogy mobiltelefont vásárolt az elsőrendű vádlott részére.
Lados István kihallgatásakor kiemelte: nem részesült a pályázati pénzekből, az ő jövedelme az országgyűlés hivatalától kapott fizetése volt.

Beszámolt arról, hogy Zuschlag János a pénzek megérkezését figyelemmel kísérte: az OTP-s bankszámlákat Őri András negyedrendű vádlottal nézette meg az interneten .

Tíz százalék

Vallomásában kitért arra is, hogy úgy véli, a hatodrendű vádlott, Marsovszky Balázshoz a pályázati pénz tíz százalékának kellett kerülnie, mert egy elszámolás után Zuschlag megnézte a pénzfelvételi bizonylatot, majd azt mondta: Marsovszky “tíz százaléknál többet” tartott meg magának.

Lados István a bíró kérdésére visszaemlékezett egy olyan esetre is, amikor Zuschlag János azt akarta, hogy vegye át az egyik egyesület vezetését, mert a pályázaton elnyert összeg tíz százaléka abban az esetben őt illetné. Hozzátette azonban, hogy ő később nem ezért vette át az egyesület vezetését.

Újságot kreáltak

A civil szervezetek pályázatokon elnyert pénzeinek a felhasználását pénzügyi elszámolással, a programok megvalósítását névsorokkal és a rendezvényekről készült fotókkal kellett bizonyítani.- számolt be vallomásában Lados Tamás.

A beszámolók hitelességét internetről letöltött, mások által megtartott rendezvényekről készült fotókkal akarták megteremteni, a résztvevők névsorát pedig olykor kitalálták, de volt olyan eset is, hogy a kiskunhalasi párttagok névsorát csatolták bizonyítékként – mondta a vádlott.

Lados István vallomása szerint volt olyan eset is, hogy egy egész újságot “kreáltak” cikkekkel, fényképekkel annak alátámasztására, hogy a pályázatban megjelölt program megvalósult.

Különösen nagy kárt

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

A tárgyalás csütörtökön Lados István másodrendű vádlott további kihallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik