Belföld

Hatmilliárd forinttal lett adós a szabolcsi önkormányzat

A közintézmények fejlesztésére hatmilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

A hatmilliárd forintból az európai uniós pályázati támogatással megvalósuló beruházások saját forrási összegét finanszírozza a térségi helyhatóság – mondta Seszták Oszkár, a közgyűlés fideszes elnöke.

A tervezett nagyobb beruházások közül kiemelte a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház további, 13 milliárdos összegű fejlesztését, amelynek saját forrási igénye 1,3 milliárd forint.

Nagyszabású fejlesztések

Az unió által 90 százalékos arányban támogatott projekt megvalósítása során a gyógyintézet infrastruktúráját korszerűsítik. Úgynevezett egészségpólust alakítanak ki, az eddigi két telephelyet összevonják, modernizálják a bel- és gyermekgyógyászati, illetve az onkoradiológiai betegellátást.

Emellett fejlesztik a sürgősségi részleget, új épületben lesz majd a gyermek- és felnőtt betegek azonnali beavatkozást igénylő orvosi kezelésének indítása a szükséges diagnosztikai és informatikai háttérrel együtt.

Átalakítások, korszerűsítések

Tiszadobon a híres Andrássy-kastély épületét alakítják át idegenforgalmi központtá, mintegy 2,3 milliárd forintos költségből. Összeghez a pályázó önkormányzatnak 400 millió forint saját erőt kell hozzátennie.

Nyírbátorban egy iskola-rekonstrukció lesz uniós forrásból, félmilliárdos költségből. Ehhez a szabolcsi önkormányzat 10 százalékos mértékű saját forrást biztosít.

Az elképzelések között szerepel még a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő sürgősségi osztályának fejlesztése, szűrő- és prevenciós állomásának kialakítása, illetve egy rehabilitációs részleg létrehozása. A nagykállói pszichiátriai szakkórház épületét szintén korszerűsítik és ugyancsak rehabilitációs központot hoznak létre.

A nyírbátori mellett további négy iskolát korszerűsítenek, valamint egy új ápoló-gondozó intézmény építését tervezik, valamint fejlesztik a gyermekvédelmi és lakásotthoni hálózatot.
A nyíregyházi színészlakások és a sportcsarnok rekonstrukciója is szerepel még a tervezett pályázatok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik