Belföld

Gondnokság alá helyezhetik Tollert

A két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista politikus gondnokság alá helyezését indítványozta a szekszárdi gyámhivatal a Pécsi Városi Bíróságnál a napokban.

Hajdú István bíró beszámolt arról, hogy a gyámhivatal az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálata során orvosszakértői véleményt kért a parlamenti képviselő állapotáról, keresetét ennek alapján adta be a bírósághoz. Hozzátette: az ügy iratait a Szigetvári Városi Bírósághoz továbbították, tekintettel arra, hogy Pécs volt polgármestere nem Pécsett, hanem a Szigetvárhoz közeli Nyugotszenterzsébeten lakik. A per várhatóan 2009 januárjában kezdődik, s egy-két hónapig tart. A bíróság újabb orvos szakértőt rendel ki az ügyben, s szakvéleménye alapján dönt, hogy helyt ad a keresetnek, vagy elutasítja azt.

Toller László cselekvőképtelenné nyilvánítását tavaly novemberben, egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. Mivel az önkormányzat elfogultságot jelentett, a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására. A pécsi gyámhivatal munkatársa idén januárban általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást. Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet.

A cselekvőképtelenséget kizáró gondnokság alá helyezés Toller esetében azt jelentené, hogy elveszíti parlamenti mandátumát. A képviselő egyébként ez év elejétől tiszteletdíjat már nem kap, miután felesége nem írta alá helyette a vagyonnyilatkozatát. Toller Tünde akkor egy vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy kezdeményezték férje cselekvőképtelenné nyilvánítását, miközben ezt ő maga is megtehette volna, azt válaszolta: neki “esze ágában sem volt” ezt tenni.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. A sofőr később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága még júniusban nyújtotta be a Parlamentnek azt a három javaslatot, amely az Alkotmányt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt módosítaná. Az új szabályozás értelmében az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnne, ha egy évig nem vesz részt az Országgyűlés ülésén, és ennek bekövetkezéséről a képviselők kétharmadának kellene szavaznia.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény pedig úgy módosulna, hogy ha a képviselő megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha súlyos betegsége vagy balesete következtében munkaképtelenségét, teljes körű rokkantságát megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált, és emiatt megbízatásáról lemond, akkor is még fél évig megkapná az előző hat havi tiszteletdíjának átlagát. Az országgyűlési képviselő halála esetén pedig özvegyét vagy örökösét egy összegben illetné meg a féléves fizetés.

Jelenleg két országgyűlési képviselő beteg tartósan. Toller Lászlón kívül még Horn Gyula, de a Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a mentelmi bizottság által előkészített módosításokat, így azokban további egyeztetésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik