Belföld

Nem elég az SZDSZ-nek a 12 pont

Az SZDSZ kiindulási pontnak és tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 pontos gazdasági javaslatát, de nem tekinti elegendőnek, ezeknél jóval határozottabb lépéseket vár el a kisebbségi kormánytól - mondta Fodor Gábor pártelnök a Liberális Gazdasági Kabinet szombati budapesti ülése után a Kóka János frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A liberális párt legfontosabbnak a költségvetési plafonra tett törvényjavaslatának parlamenti elfogadását tartja, szándéka szerint a törvényhozás már hétfőn megkezdi a vitát és két hét múlva határoz is róla.

Nem mondanak le az adóreformról (Fotó: MTI)

Nem mondanak le az adóreformról (Fotó: MTI)

Kóka János a tartós gazdasági recessziót nevezte a legnagyobb veszélynek, amit Magyarországnak okozhat a világgazdasági válságfolyamat. Emellett azt, hogy nem lehet majd a jelenlegi módon értékesíteni a piacon a magyar állampapírokat, mivel a válság elsősorban a túlköltekező államokat bünteti.

Ragaszkodna

A szabad demokraták hajlandóak átgondolni a jövő évi 400-450 milliárd forintos adócsökkentésre tett javaslatuk tartalmát, de határozott álláspontjuk, hogy súlyos károkat okozna az országnak, ha lemondana az adóreformról.

Fodor Gábor összefogásra hívott fel minden politikai erőt, példát véve az Amerikai Egyesült Államokról, ahol egy hónappal az elnökválasztás előtt, pártállástól függetlenül össze tudtak fogni a kongresszus és a szenátus képviselői a válságot enyhítő intézkedéscsomag megszavazására.

Kóka János egyetértett azzal, hogy előnyt kell biztosítani a stabilitásnak a versenyképességgel szemben, de megfogalmazása szerint ez nem adhat ürügyet a kormánynak, hogy ne csináljon semmit, hanem továbbra is túlköltekezzen.

Újraelosztás, újragondolás

A frakcióvezető – volt gazdasági miniszter – az állami kiadások csökkentésében, a takarékos állami gazdálkodásban, az állami újraelosztási rendszer újragondolásában körvonalazott egy hosszú távú gazdasági makropályát, aminek része a háztartások, a a vállalkozások helyzetét javító adó- és járulékcsökkentés, illetve az adórendszer egyszerűsítése.

Kritikaként fogalmazta meg Gyurcsány Ferenc 12 pontjával szemben, hogy az bár tartalmazza a költségvetési plafont, de sejteti, hogy nem támogatja annak az SZDSZ által javasolt mértékét. Hozzáfűzte: erről tárgyalni kell.

Egyetért

Fodor Gábor és Kóka János is egyetértett Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető kijelentésének azon részével, hogy “több SZDSZ-re van szükség”, de Kóka János ez alatt elsősorban több SZDSZ-es javaslat elfogadását érti.

Az SZDSZ vezető politikusai megismételték pártjuk régi követelését is, amely szerint a hiányt idén nem a 4, hanem a 3 százalék fel kell közelíteni, jövőre pedig ez alatt teljesíteni.
Az SZDSZ egyetért Gyurcsány Ferenc kezdeményezésével a nemzeti gazdasági megbeszélésről, amin részt is kíván venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik