Belföld

Gyurcsány társadalmi-gazdasági csúcsot akar

Gyurcsány Ferenc a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP rendkívüli kongresszusán Budapesten. Veres szerint az ország érdeke, hogy most nem csökkentenek adót. Elfogadták a 12 pontos tervet.

A nemzeti csúcs összehívásának és a 12 pontos cselekvési tervnek a támogatását kérte a kongresszustól Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök zárszavában. Az átdolgozott kongresszusi határozatot egyhangú szavazással, kézfeltartással fogadták el.

A kormányfő még azt kérte még a kongresszustól: fogadja el, hogy a választmány bocsássa vitára a Haza és haladás programját, illetve indítsa el a Magyarország 2020 nemzeti programvízió vitáját is. Az MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai együttműködés nemzeti érdek – mondta zárszavában Gyurcsány Ferenc.

Mindenkit meghívna (Fotó: MTI)

Mindenkit meghívna (Fotó: MTI)

Gyurcsány 12 pontja

Itt találja a jegybankelnökkel egyeztetett pontokat!

A miniszterelnök, pártelnök a kongresszuson azt mondta: ez a társadalmi-gazdasági csúcsértekezlet segítheti a nemzeti összefogást és ebben szükség van a közjogi méltóságok – köztük a köztársasági elnök és a házelnök – a frakciók, a országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselőinek részvételére valamint szakértők bevonására.

Hozzátette: ezt a fórumot egy-két héten belül össze kell hívni. “Az az igaz hazafi ebben a helyzetben, aki lépést tud tenni a másik álláspontja felé. Azt szeretném, ha csúcson sok ilyet látnék” – fogalmazott, hozzátéve: azt javasolja, az MSZP ilyen magatartással készüljön, még akkor is, ha lenne oka arra, hogy megbántott legyen.

Elhárít, megmutat

A kormányfő szerint a pénzügyi válságban a két legfontosabb feladat: rövid távon elhárítani a fenyegető veszélyt, majd megmutatni az utat. Ehhez azonban nemzeti összefogást kell teremteni.

Gyurcsány Ferenc szerint ez a nemzeti csúcs nem arra való, hogy mindenki elmondja azt, amit az elmúlt években.
“Most a nemzeti teljesítmény az, hogy ki tud saját eddigi álláspontjától ellépni és megértést tanúsítani a többiek álláspontja felé” – jelentette ki a politikus, akinek beszédét többször is taps szakította meg.

Meg kell érteni

A kongresszus résztvevőihez szólva azt mondta, “nem a hitünket, a meggyőződésünket kell feladni, de az adott helyzetben az együttműködést kell keresni, meg kell érteni a másikat. Nem beszédre, hanem cselekvésre van szükség”.

A jegybankelnökkel készített, 12 pontos javaslatcsomagban szereplő béremelés elhalasztásával összefüggésben azt mondta, az a helyzet, amiben van az ország, mértéktartásra kell, hogy késztessen a bértárgyalásokon.

nem elegendő az szdsz-nek

Az SZDSZ kiindulási pontnak és tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 pontos gazdasági javaslatát, de nem tekinti elegendőnek, ezeknél jóval határozottabb lépéseket vár el a kisebbségi kormánytól – mondta Fodor Gábor pártelnök.

Szerinte azt kell végiggondolnia a munkavállalóknak: az az igazi tét, hogy január elsejétől, vagy az év közepétől növekszik-e a bér, vagy ha nem elég óvatos az ország, akkor munkahelyek tízezrei szűnnek meg.

Végigmenni az úton

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország védekezőképessége annak köszönhető, hogy sokfajta vita mellett végig ment azon az úton, amelyet a szocialisták vezette kormány ajánlott, és amellyel az elmúlt két évben megerősítették a magyar gazdaságot.

Hozzátette: gyors intézkedések sokaságával tovább növelik magyar gazdaság védekezőképességét. A politikus azt mondta, hogy a magyar betétesek az elmúlt napokban felelősen viselkedtek, “a magyar bankokból nem ment ki pénz”. A magyarországi pénzintézetek erősek, stabilak és fizetőképesek.

Bekiabálnak (Fotó: MTI)

Bekiabálnak (Fotó: MTI)

Utalt arra, hogy a kormány egyik első intézkedése az volt, hogy korlátlanul, mindenki számára értékplafon nélkül garantálja a bankbetéteteket.

Gyurcsány Ferenc szerint történelmet ír a kormány azzal, hogy idén három százalék alatt lesz az uniós szabályok szerint számított költségvetési hiány.

Válság=vihar

A miniszterelnök a pénzügyi válságot beszédében többször is egy viharhoz hasonlította, amelyben nehéz tájékozódni, egyszerre kell kapaszkodni és közben gondolkodni azon, hogy merre tovább. Hangsúlyozta: az MSZP feladata, a nemzet hajóját úgy kormányozza, hogy a vihar elülte után elöl legyen.

Szavai szerint nem az a jó kapitány, aki a viharban nyerészkedik, hanem aki nyugodt, fegyelmezett és a viharban csökkenti a hajóra nehezedő nyomást.

A végleges adatok szerint a kongresszuson a küldöttekkel együtt nagyjából nyolcszáz szocialista vesz rész. A színpad mögött az MSZP logó mellett “a cselekvés pártján” felirat olvasható.

A kommunisták a kapuk előtt

A kongresszus alatt egyébként a Magyar Kommunista Munkáspárt aktivistái “Árulók = rendszerváltók = tőkés kizsákmányolók” feliratú transzparenssel és pártjuk logójával demonstráltak a Budapest Kongresszusi Központ előtt.

—-Szocialisták a válságról—-

Veres János pénzügyminiszter a kormány által tervezett adócsökkentési csomag visszavonásáról úgy fogalmazott: ez a lépés most az ország érdeke. Kedvezőbb költségvetési egyenleg csak így érhető el.

Elengedhetetlen, hogy a parlamenti pártok megállapodjanak a költségvetési szabályok újraírásában. A közpénzügyi csomagot lehetőleg kétharmados többséggel kellene elfogadni – tette hozzá.

A kormány további feladatairól szólva azt hangsúlyozta, hogy a kabinetnek a pénzügyi válság reálszférát érintő hatásait kell csökkenteni aktív gazdaságpolitikai eszközökkel.

Tankos példa

Szekeres Imre szerint a világgazdasági válság majdnem olyan veszélyes helyzet, mintha tankokkal támadnák az országot, mert a támadás az egész életformánkat veszélyeztetheti.

A dokumentumszerkesztő bizottság elnökeként azt kérte a kongresszustól, hogy fogadják el az eredetihez képest most átdolgozott határozati javaslatot, amely az ország védekezéséről, és a világgazdasági válság következtében kialakult helyzetről is szól.

Szekeres Imre szerint ebben a helyzetben az ellenzék is vizsgázik. “Ha azt gondolják, a kibicnek semmi sem drága, akkor tévednek” – hangoztatta.

Vitányi megegyezne

Vitányi Iván úgy látja, a válságban ki kell tartani a demokrácia mellett, ez lehet a megoldás. Elsősorban az SZDSZ-szel kell megegyezésre kell jutni, de nyitottnak kell lenni a konzervatív és a nemzeti erők irányában is, hiszen közösek az érdekek.

Sajátos magyar komédia

“Csak akkor jutunk ki a krízisből, ha mindenki félredobja régi kliséit, ahogy a szóvivőknek, Nyakó Istvánnak és Szijjártó Péterek félre kell dobnia a régi papírokat, a pártok, a politikusok nem ismételgethetik változatlanul a régi mondatainkat” – fogalmazott Lendvai Ildikó, aki szerint a drámából sajátos magyar komédia lesz, ha a közélet szereplői továbbra is ugyanazt a szerepet játsszák egy zárt szobában és véletlenül sem néznek ki az ablakon a világra.

Az SZDSZ-ről szólva azt mondta: a két pártnak együtt kell működne, mindegy, hogy ennek mi a konkrét formája. A frakcióvezető szerint elég a “haragszomrádból”, van, ami fontosabb, mint a két párt önálló arca.

Kis állam, nagy állam

Hiller István, az MSZP alelnöke, oktatási és kulturális miniszter azt mondta, aktív és erős államra van szükség, azoknak a kérdéseknek a megválaszolására, amelyek az ország előtt állnak.
Elmondta: a mai világban az állam szerepe megváltozott, észre kell venni, hogy a kis állam, nagy állam vitáját felülírta a történelem, újfajta államfelfogásra van szükség.

Az alelnök közölte, nem új etatista nézetekre gondol. Olyan államra van szükség, amely kellően erős ahhoz, hogy jó intézkedéseket végrehajtson. Kellően tekintélyes ahhoz, hogy a társadalom különböző szereplőivel partneri viszonyt alakítson ki – fűzte hozzá.

Tabajdi Csaba, a szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője azt mondta, hogy az ország nem állhat le az uniós fejlesztésekkel, nemcsak a betétesek érdekeit kell védenie az államnak, hanem az európai fejlesztésekhez is biztosítania kell az önrészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik