Belföld

Eldőlt: megszűnik az MDF-frakció

Szili Katalin tudomásul vette, hogy Vas János kilépett az MDF parlamenti frakciójából. Ezt a házelnök azt követően közölte, hogy a képviselő ezt pénteken személyesen bejelentette neki.

Kilépett az MDF-frakcióból Vas János. A hírt Schmuck Andor, a képviselőt a frakcióba delegáló Tisztelet Társaságának ügyvivője jelentette be. Vas János mandátumáról nem mond le, a továbbiakban független képviselőként dolgozik a parlamentben.

Szili megerősítette

Lapunk kereste az ügyben az MDF-et, ám a párt sajtóosztályán a FigyelőNettől hallottak először Schmuck közleményéről.

Szili Katalin házelnök azonban megerősítette a hírt a távirati irodának. Az Országgyűlés elnöke elmondta: a házszabály szerint ezután a frakcióvezetőnek (Herényi Károlynak) kell megállapítania a képviselőcsoport feloszlását, legkésőbb három napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor ezt a házelnök rögzíti – tette hozzá.

Game over

A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken. Boross Péter, az MDF képviselője, volt miniszterelnök szerdán azt mondta az újságíróknak, hogy tíz fővel még létezik, kilenccel megszűnik a képviselőcsoport.

Vas János kilépésével kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hét hétfő óta az MDF-ből kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!