Belföld

Sok bankautomata csak “leszögelt pénzeszsák”

Egész Közép-Európában divatos bűncselekménnyé vált a bankjegykiadó automaták kifosztása, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) együttműködést kezdeményezett a román, a cseh és a szlovák hatóságokkal.

Az NNI bűnügyi főosztályvezetője szerint nem “hungarikum” az ATM-ek fosztogatása. Csehországban az elmúlt egy évben ötven ilyen eset történt, előfordul, hogy egy nap alatt két hasonló bűncselekményt is elkövetnek. Romániában az elmúlt egy évben ötven-hatvan, Németországban száz ilyen bűncselekmény történt. Magyarországon tavaly november óta mintegy húsz esetben próbáltak kifosztani bankjegykiadó automatát, ezek fele kísérleti szakaszban maradt. Nagyon sok olyan eset is lehet, amelyről a hatóságok nem tudnak, mert nem marad nyoma a “próbálkozásnak” – közölte Dócs András őrnagy.

Az elkövetés módszerei országonként eltérőek: Csehországban az elkövetők plazmavágóval dolgoznak szívesen, ötven bűncselekményből tizenötöt ezzel a módszerrel követtek el. Romániában flexszel vágják ki a páncélkazettát, Magyarországon pedig az a módszer terjedt el, hogy egyszerűen kirántják az automatát a helyéről.

A rendőrség szerint elképzelhető, hogy a magyar bűnözők az ország határain túl fosztogatnak, itthon pedig a külföldi bűnözők az aktívabbak. Az NNI főosztályvezetője – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem kívánt beszélni arról, hány bűnözői csoport dolgozik Magyarországon, illetve van-e közöttük kapcsolat. Ezzel kapcsolatban Dócs András mindössze annyit mondott: népszerű bűncselekmény lett az ATM-ek kifosztása, sokan próbálkoznak ezzel, olykor “ész nélkül”.

A bűnözők az elmúlt egy évben kevesebb mint 100 millió forintot vittek el ATM-ekből; kezdetben több tízmillió forintot is el tudtak lopni, mostanában ennek már csak a töredékéhez jutnak hozzá. A főosztályvezető szerint az is segíti a bűnözőket, hogy sok ATM csak “leszögelt pénzeszsák”, vagyis az automata túl egyszerűen van rögzítve a talpazathoz, így könnyen kiemelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik