Belföld

Felmondanak az egri kórház dolgozóinak

Az egri kórház vezetése levélben tájékoztatta az intézmény valamennyi dolgozóját, hogy október 31-én megszűnik a közalkalmazotti munkaviszonyuk - közölte az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus szakszervezetének helyi vezetője.

Hegyaljai Judit közölte, hogy érdekvédelmi vezetőként csak olyan dolgozónak kiküldött levelet látott, aki mindeddig nem volt hajlandó a munkavállalói szerződés megkötésére a HospInvest Zrt.-vel. Ezekben a levelekben az is szerepel, hogy távozása esetén a dolgozó milyen mértékű végkielégítésre számíthat. A levél közli: aki folytatni kívánja a munkát az egri kórházban, annak a hónap végéig lehetősége van arra, hogy szerződést kössön az új munkáltatóval.

Az érdekképviseleti vezető hozzátette, hogy a maga részéről nem látott olyan levelet, amit olyan dolgozónak küldtek volna ki, aki már szerződött a HospInvesttel. Ezért nem tudja, hogy azokban is szerepel-e a végkielégítésre vonatkozó kitétel – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn határozatlan időre meghirdetett sztrájk kezdődött a kórházban; a szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel az intézmény működtetéséről szóló, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést. A sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtják a munkabeszüntetéshez csatlakozott dolgozók. Ez szerinte azt jelenti, hogy a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működik, ám a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhatnak.

Közlése szerint csütörtöktől már csak úgynevezett mozaiksztrájkot léptetnek életbe. Ennek az a lényege, hogy egy-egy osztályon valaki mindig sztrájkol, miközben a többiek az ő munkáját is ellátják. Vagyis az akció nem befolyásolja a betegellátást – magyarázta Hegyaljai Judit.

A munkabeszüntetésben egyébként hétfőn a dolgozók 16, kedden 13, szerdán pedig 14 százaléka vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik