Belföld

Elégedetlenségből alakulna új párt

Jobb- és baloldalról, valamint a civil szférából alakuló összefogással alakítanák meg Magyarország legújabb (öko)politikai pártját Lehet más a politika! néven. A szervezők reményei szerint a jövő évi EP-választásokon is indulnának, igaz, egyelőre csak háromszáz fő áll a szervezet mögött.

Nyilvánosság elé lépett a Lehet más a politika! (LMP) társadalmi kezdeményezés, melynek képviselői pártot alapítanának. Az alapítók közül Schiffer András, Jávor Benedek és Rauschenberger Péter arról beszéltek, hogy terveik között szerepel, hogy az új párt induljon a jövő évi európai parlamenti választáson, igaz, ehhez előbb meg kell szervezni az új politikai formációt.

Indulnának Brüsszel felé (Fotó: MTI)

Indulnának Brüsszel felé (Fotó: MTI)

Eddig mintegy háromszáz szimpatizáns áll az LMP mögött, valamint több zöld, jogvédő és szociális szervezet is. Bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy olyan politikai erőként kívánnak megjelenni, amely a jelenlegi politikából kiábrándult választóknak kínálna ökopolitikai alternatívát.

a védegylet üdvözli

“Az új párt létrehozásának szándékát bejelentő Lehet Más a Politika! mozgalom a Védegylet számos egykori vezetőjének erőfeszítésével indult el. Ennek ellenére a mozgalom és a Védegylet jelenlegi irányítói között nincs átfedés. Kívánatosnak tartjuk a pártpolitikai kínálat frissülését, de mi magunk, a Védegylet sohasem fogunk párttá alakulni, dolgozunk tovább. Úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak több okból is szüksége lesz a továbbiakban is a választásokon nem induló, de a közügyekben aktívan politizáló civilszervezetekre.”

A párt részletes programját vitafórumokon akarják kidolgozni, bevonva a szimpatizánsokat – minden politikai oldalról. A szervezők mellett – egy kisfilmben – tett hitet Kürti Gábor, a Critical Mass szervezője, Hankiss Elemér, Bakács Tibor, Szilágyi Ákos, Ürge-Vorsatz Diana és Elek István.

Harmadnyi szavazat

Schiffer András szerint a felmérések azt mutatják, hogy a választók 30-40 százaléka szívesebben szavazna egy új politikai erőre. Szerinte az LMP egyik újdonsága épp abban rejlik, hogy olyan párt még nem jött létre Magyarországon, amely társadalmi elégedetlenségből indult.

A közel egy éve szerveződő formáció alapítói egyébként abban gondolkoznak, hogy – kellő érdeklődés esetén – jövő év elején alakulhatnak párttá, és össze tudnak szedni húszezer érvényes ajánlást, amellyel indulhatnak az EP-választásokon. Mint elmondták, mögöttük nincs jelentős gazdasági erő, ám számítanak a hazai kkv-szektor kiábrándultságára is és a szimpatizánsok önkéntes munkájára is.

Ökopolitika

Rauschenberger Péter egy cselekvési tervet is bemutatott, amellyel – többek között – a vidék problémáinak megoldásában, a tiszta közélet, a kiszámítható gazdaságpolitika, a kormányzati felelősség és az egészséges környezet megteremtésében próbálnak meg változásokat elérni.

A budapesti bemutatóval egy időben Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsett és Győrött is bemutatkoztak a helyi LMP-szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik