Belföld

Orbán: “Majd lesz Orbán, takarodj is”

Orbán Viktor nem érzi úgy, hogy a Fidesz "ugyanannak a csapatnak a mezében" játszana, együtt a szélsőjobboldallal, akik jobboldali kormány idején „a másik társasággal lesznek” - a derült ki a legnagyobb ellenzéki párt elnökének honlapján megjelenő videóból.

Az orbanviktor.hu OV TV rovatába felkerült videó szombaton készült, amikor Orbán Viktor autóval éppen a XIV. Polgári Gondola rendezvényére tartott. A pártelnöktől azt kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a szélsőjobboldali Budaházy György, Vona Gábor vagy Toroczkai László jobboldalinak mondja magát, és úgy csinál, mintha egy térfélen játszana vele.

Érzéki csalódás

A Fidesz elnöke szerint ez nem így van, “érzéki csalódás, amiben most szenvedünk”, de rosszakarattal még az egymástól nyilvánvalóan különálló dolgokat is össze lehet mosni. Tiszteletben tartja mindenkinek a jogát arra, hogy meghatározza, kicsoda, “származásra, fajra, vallásra való tekintettel”, hogy eldöntse, jobboldalinak vagy baloldalinak tartja magát.

Szerinte azonban vannak olyan emberek, akik azt hiszik magukról, hogy jobboldaliak, de amikor jobboldali kormány van, akkor “hirtelen nem is annyira jobboldaliak, hanem akkor valahogy a másik társasággal lesznek”, de akkor is csak látszólag. “Engem ez nem téveszt meg és nem is érzem úgy, hogy ugyanannak a csapatnak a mezében játszanánk” – tette hozzá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint annyiban tűnnek egy térfélen lévőknek, hogy ezek az emberek is elégedetlenek a magyarországi helyzettel, ők is frusztráltak, és ők is kormányban látják a hibát. Ma azt mondják, hogy a miniszterelnök takarodjon, mondanak mindenfélét – tette hozzá a pártelnök, aki szerint ebben, a durva kifejezési mód ellenére is, nagyon sok igazság van.

„Majd lesz Orbán, takarodj is”

Ugyanakkor arra figyelmeztetett: senkinek se legyenek illúziói, ha jön egy polgári kormányzás, amely a lehetőségekhez képest a legjobban teljesít, nem lesz ilyen “hazug, kiégett, tehetségtelen, álszent és ripacskodó, mint a mostani kormányzat”, attól még ez nem fog mindig tetszeni ezeknek az embereknek.

“Majd lesz Orbán, takarodj is természetesen, és a torkok ugyanazok lesznek, ahonnan ezek a hangok jönnek, mint amelyek most, azt hiszem” – fogalmazott Orbán Viktor, aki utalt arra, volt miniszterelnökként tudja, hogy a hatalmat gyakorlókkal szemben milyen indulatok fogalmazódnak meg időnként.

A Fidesz vezetője arról is beszélt, hogy szerinte miről szól valójában az a vita, amely a Fidesz, vagy a jobboldal esetleges kétharmados választási győzelméről folyik.

Mocorog a kisördög

“A mostani vezetők tekintélyes része szerintem azt gondolja, hogy ha bekerül a következő parlamentbe, akkor a mentelmi jog megvédi őt attól, hogy a nép – nem a Fidesz, hanem, hogy a magyar nép – megkérdezze, hogy barátom, hogy is állunk a felelősség kérdésével” – mondta Orbán Viktor, utalva arra, hogy az alkotmány és más kétharmados törvények mellett a képviselők mentelmi jogának kiadásához is kétharmados parlamenti többség kell.

Szerinte, “ha belenézünk a veséjükbe”, az egész kétharmados vita talán inkább erről szól. A pártelnök ugyanakkor arra is utalt, hogy szerinte eltúlzott kép, hogy a jobboldal vagy a Fidesz kétharmadot szerezzen.

A politikus azt mondta: nem akar fenyegetőzni, mert éppen az ellenkezőjét akarja tenni, békességet szeretne hozni ennek az országnak, de “mindig mocorog benne a kisördög”, amikor erről kétharmados kérdésről van szó.

Orbán Viktor a Tarka Magyar! kezdeményezés aláírásáról azt mondta: a kezdeményezés címe bosszantotta, szerinte ugyanis Talpra magyarral, a nemzeti dallal vagy a Himnusszal nem szokás viccelődni, másrészt ha megfordítjuk a kifejezést, akkor magyar tarka lesz belőle, ami marhát, barmot jelent.

Ugyanakkor hozzátette: amikor elolvasta a szöveget azt a kérdést tette fel magának, hogy miért ne írná alá, hiszen parlamenti képviselőként is az alkotmányra tett esküt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik