Belföld

Simicskó lemondana a munka nélkül felvett fizetéséről

Konkrét szabályozás hiányában vita alakult ki a nemzetbiztonsági bizottsági ülésekről tavaly december óta távol maradó fideszes és KDNP-s politikusok tiszteletdíjának és munkavégzésének kérdéseiről. Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke szerint távolmaradásuk nem okoz fennakadást, de ha kell, lemond bizottsági díjazásáról, a házelnök szerint viszont ez nem így működik.

A bizottsági üléseken azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin és Simicskó István, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára – a testület elutasítása ellenére – Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává nevezte ki, még 2007 decemberében.

Simicskó István azt mondta: szerinte semmiben nem sérül a parlamenti munka, és a bizottságban sem okoz fennakadást, hogy nem vesznek részt a testületi üléseken, ugyanis nem arról van szó, hogy nem dolgoznak, hanem arról, hogy az üléseken nem jelennek meg.

Nagy részét elvégzi

A KDNP-s politikus elmondása szerint bizottsági elnöki teendőinek nagy részét elvégzi, ő jár a bizottsági elnöki értekezletekre, ő készíti elő és hívja össze az üléseket, valamint Tóth Károly MSZP-s alelnökkel egyeztetve a napirendet is ő állítja össze, majd az ülés jegyzőkönyveinek elolvasása után ő teszi meg az utómunkákhoz szükséges lépéseket is.

Az ülésvezetést – ami Simicskó István szerint a gyakorlatban a szó megadását, valamint az ülés megkezdését és bezárását jelenti – a szocialista alelnök végzi. Szerinte mindenben a házszabálynak és a törvényeknek megfelelően járnak el.

Vonják le!

Simicskó István szóban már kezdeményezte, hogy díjazásáról lemond, vagy annak csökkentésébe beleegyezik, ha az Országgyűlés ezt javasolja. „Vonják le a fizetésemből” – mondta a politikus, aki szerint az utóbbi időben jótékonysági felajánlásokat tesz, éppen azért, hogy ne mondhassák, hogy jogtalanul vesz fel pénzt.

Furcsa magatartás

Szili Katalin házelnök ugyanakkor furcsa magatartásnak nevezte, hogy a képviselő szerint az Országgyűlésnek kellene levonnia tiszteletdíjából a távolmaradás miatt. „Nem az a fontos, hogy fizetjük vagy nem fizetjük, a lényeg, hogy köteles részt venni a munkában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ilyesmiről ő nem is dönthet.

A házelnök emlékeztetett arra, hogy a szabályok szerint a frakciók vizsgálják és igazolják a képviselői hiányzást, amit a Ház vezetése elfogad.

Az Országgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a házszabály egyértelműen rögzíti: az országgyűlési képviselők kötelesek elősegíteni a Ház munkáját és részt venni a parlament munkájában.

Semmibe veszik

Simicskó István ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a Fidesz és a KDNP elnöksége nem fog változtatni korábbi döntésén, és továbbra sem vesznek részt a bizottság ülésein. Szerinte nincs más eszközük arra, hogy felhívják a figyelmet: a kormány semmibe veszi a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési funkcióját.

A képviselők hiányzásának szankcionálási lehetősége évek óta téma a parlamentben. Szili Katalin 2006 őszén kezdeményezte, hogy tárgyaljanak erről a parlamenti pártok, majd egy évvel később Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felvetette ezt a problémát, amelyet az „emberek többségét joggal irritáló” ügyek közé sorolt. Tavaly ősszel egyeztetettek is a pártok erről, de végül nem tudtak megállapodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik