Belföld

Felborultak a kórházi várólisták

Valószínűleg felborította a kórházi várólistákat az egészségbiztosítási alap megtakarításából szétosztott 3,8 milliárd forint - nyilatkozta a Világgazdaság szerdai számában Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az elnök szerint a váratlanul jött pénzt csak augusztusban és szeptemberben költhették el, ám ha a soron következő beteg nem tudta vállalni a műtétet, megelőzte őt a mögötte lévő, emiatt tartanak az Egészségbiztosítási Felügyelet szankciójától.

Ha a kórház az előre hozott lehetőségről értesítette a beteget, az intézmény jogszerűen járt el – állítja ugyanakkor a lapban Kiss Norbert, a felügyelet főosztályvezetője, aki szerint havonta átlagosan 175 ezer beavatkozást végeznek a kórházakban, közülük közel húszezret a várólisták alapján. Hozzátette azt is: kormányhatározat írja elő, hogy mely műtétekről kell listát vezetni, csakúgy, mint azt, kötelező a listavezetés akkor is, ha az intézmény nem tudja hatvan napon belül fogadni a pácienst.

A kötelező várólisták körét áprilisban határozták meg, ekkortól kell jelenteni a felügyeletnek is, amely októbertől egy új program alapján tartja majd nyilván a listákat, így egységes lesz a rendszer. A betegek az intézmények honlapján – a kórháztól kapott titkos kód segítségével – tudják követni azok alakulását. Szerencsére az eltelt fél évben nem érkezett panasz a felügyelethez – mondta a főosztályvezető a Világgazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik