Belföld

Zsoldot kaphatnak fizetés helyett Szekeres Imre tartalékosai

Bár mindenki számára megfelelő kiképzést akar biztosítani a honvédelmi miniszter, elsősorban az önkéntes tartalékos állomány tagjainak kell majd gyakorlatozniuk. Akit kikér a honvédség, az fizetés helyett az államtól kaphat zsoldot – tudta meg a FigyelőNet.

Más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is szükség van arra, hogy mindenki aki a törvény szerint hadköteles, rendkívüli állapot esetén behívható legyen a hadseregbe – nyilatkozta a honvédelmi miniszter a múlt héten a Napi Gazdaságnak.

Kell a tartalék (Fotó: MTI)

Kell a tartalék (Fotó: MTI)

Szekeres Imre elmondta: a Magyar Honvédségnek szüksége van egy tartalékos állományra, nagyjából négyezer főre, akik megfelelő kiképzést kaptak bizonyos katonai feladatokra a „sebészettől a gépjárművezetésig”. Hozzátette: ők a Magyar Honvédség tagjai lesznek, azaz nem hoznak létre egy attól független szervezetet. Az erről szóló javaslataikat az Országgyűlés elé fogják terjeszteni.

Szekeres Imre szerint társadalmi szemléletváltásra és konkrét jogi lépésekre is szükség van. Mint mondta, megfelelő kiképzést és felkészítést akarnak biztosítani mindenki számára.

Önkéntes és kötelezett

A FigyelőNet megkereste az ügyben a honvédelmi tárcát, ahol közölték, hogy a nevezett interjúban Szekeres Imre honvédelmi miniszter világosan leszögezte, hogy az önkéntes tartalékos rendszer létrehozására vonatkozó elképzelés, és az ahhoz kapcsolódó kiképzés, valamint az Alkotmányban is rögzített általános hadkötelezettség (vagyis, hogy a 18 és 40 év közötti férfiak meghatározott esetekben – így megelőző védelmi helyzetben, vagy rendkívüli állapot esetén – behívhatók) két külön kérdéskör.

A kiképzésről szólva elsősorban arra a mintegy 4000 fős önkéntes tartalékos állományra gondolt, akik – bár nem hivatásos, vagy szerződéses katonák – részt kívánnak venni az ország védelmi feladataiban. Az ő számukra kell megfelelő kiképzést és felkészítést biztosítani.

Speciális esetek

Az Alkotmány szerint hadköteles korosztály behívására kizárólag az Alkotmányban meghatározott speciális esetekben kerülhet sor. Az ilyen helyzetekben teendő lépésekről, illetve arról hogy ezekről kinek van hatásköre dönteni, szintén az Alkotmány rendelkezik. A miniszter arra is utalt, hogy társadalmi szemléletváltásra van szükség e téren. Vagyis az állampolgároknak ismerniük kell a felelősségüket és a kötelességeiket az ország rendkívüli helyzetekben szükséges védelmében való részvételüket illetően.

az ellenzők elleneznek

“Nem egészen négy évvel a hadkötelezettség négypárti konszenzussal, az Alkotmányban is rögzítetten történő eltörlését követően Szekeres Imre 2008. szeptember 26-i sajtónyilatkozatából kiderült: a kormányzat ismét fontolgatja a mindenkire kiterjedő katonai kiképzés bevezetését. A honvédelmi miniszter kijelentései aggodalomra adnak okot. Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy a sorkatonaság eltörlése a magyar fiatalok, a magyar családok számára pozitív változásokat hozott. A HEL nyugtalanul figyeli a rossz emlékű sorkötelezettség felelevenítésére irányuló ismételt törekvéseket. “Elutasítunk minden olyan elképzelést, amelynek célja, hogy az állampolgárokat ismét laktanyába kényszerítse. A hadkötelezettségre már nemet mondott Magyarország.” – hangsúlyozta a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája.”

A sorkötelezettség eltörlését továbbra is megalapozott és indokolt lépésnek tartjuk, nincs ok arra, hogy ezt bárki felülvizsgálja – közölte a tárca.

Távolléti díj helyett zsold

A munka törvénykönyve szerint a munkavállaló részére távolléti díj jár arra az időtartamra, amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti. A tartalékos katonai szolgálat a honvédelemről szóló törvény alapján ilyen kötelezettség, még az Alkotmányban is így szerepel. Ám ennek ellenére nem a munkaadótól kapja a fizetést, ha a dolgozóját épp behívják egy-két hétre gyakorlatozni vagy továbbképzésre.

Indoklásként az áll a törvénykönyvben (a 107. paragrafusban) hogy a távolléti díj csak a munkából való rövidebb – néhány órás – távollét esetén jár. A tartalékos katonai szolgálat viszont ennél hosszabb, így ez már a munkaviszony szünetelésének számít. A joggyakorlat ezen olyan időszakot ért, amely alatt a munkavállaló nem végez munkát, a munkáltatónak pedig nincs bérfizetési kötelezettsége.

A honvédelmi törvény rögzíti, hogy katonai szolgálata idejére a tartalékos szolgálatot teljesítő hadköteles részére pénzilletmény jár. Ez az állam által biztosított összeg szolgálja a sorkatonai szolgálatot teljesítő személy megélhetését. Sipos Márta munkajogász a FigyelőNetnek elmondta, hogy a munkaadónak kötelező elengednie az alkalmazottat. Ez ugyanúgy munkavégzés alóli mentesülést jelent, mint a szülési szabadság vagy a táppénz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik