Belföld

Laza együttműködés lehet az MSZP és az SZDSZ között

Még mindig az együttműködés valamilyen lazább formája a legvalószínűbb az SZDSZ és az MSZP között, de ha ezt nem is formalizálják, akkor is átmehet a költségvetés. Egy határozott, egységes politikával egyébként nem reménytelen, hogy a jelenleg egy százalékon álló SZDSZ visszahódítsa szavazóit, igaz, ehhez idő kell – tudta meg szakértőktől a FigyelőNet.

Fodor Gábor érezhetően változtatott eddigi politikáján a párton belüli és a holdudvar felől érkező nyomás hatására. „Ennek lényege, hogy a szakértői kormány tervét feladva mégsem mozdult az előrehozott választások irányába, hanem fenntartja a tartalmi együttműködés lehetőségét a szocialistákkal” – véli Szomszéd Orsolya.

A Vision Consulting elemzője a FigyelőNetnek elmondta: ezzel Fodor eleget tett a liberális elvárásoknak, saját elképzeléseket mutatott fel, és teret hagyott egy MSZP-SZDSZ megállapodásnak. „Ám ha ez mégsem jönne össze, akkor az saját értelmezése szerint innentől kezdve már a szocialisták hibája, nem az övé. A további támadásoknak így elejét veheti. Az MSZP tehet ugyan jelképes engedményeket (költségvetési plafon elfogadása), de lényegét tekintve most úgy tűnik, ragaszkodnak Gyurcsány Ferenc programjához. Így végeredményben a liberálisoknak kellene engedni, ha nem akarnak előrehozott választást” – mondta lapunknak a politológus, hozzátéve, hogy máskülönben jön a kettesszámú forgatókönyv: eseti megállapodás nélkül vágnak neki a költségvetési szavazásnak, és még így is átmehet a büdzsé.

Gyurcsány célt ért?

Másképp vélekedik minderről a Nézőpont Intézet elemzője. „Fodor Gábor nem rendelkezett átgondolt stratégiával, csak rögtönzött, amikor nyáron meghirdette a háromlépcsős forgatókönyvét. A miniszterelnök-váltás és az előrehozott választások kilátásba helyezése ugyan hitelesítette a pártelnökké választásakor képviselt ellenzékiségét, de nem teljesítette egy stratégia minimumát sem” – véli Mráz Ágoston Sámuel.

A szakértő hozzátette: az új pártelnök nem gondolkodott előre két lépéssel, nem számolt a többi párt reakcióira adandó válasszal. Így amikor Gyurcsány az ellenzéki SZDSZ-elnökkel való megállapodás helyett az MSZP-hez hat évig lojális SZDSZ-frakció megosztásával próbálkozott, Fodor tanácstalanul szemlélte a folyamatot. A Kóka-féle adócsökkentési elvárások felvállalásával (“ezermilliárdos adócsökkentés”) és a Magyar Demokratikus Chartával így Gyurcsány meglepően könnyen el tudta érni célját.

„A Fodor által szeptemberben már nyíltan szorgalmazott miniszterelnök-csere elbukott. Ha a pártelnök nem akarja elismerni eddigi ’stratégiája’ kudarcát, most az előrehozott választásokat kéne szorgalmaznia. Mozgástere azonban nyár óta szűkült” – hangsúlyozta a politológus.

Lesz más választás, mint az MSZP?

Mráz Ágoston Sámuel szerint Fodor Gábor döntése, hogy – hűen az eddig mondottakhoz – az új választást követelők oldalára áll-e az SZDSZ, lelkiállapotától függ. Kérdés tehát, hogy elhiszik-e magukról a szabad demokraták, hogy egy sikeres kampány után képesek lennének bejutni a parlamentbe. „Ha nem, nincs más választásuk, mint a szocialistákkal való valamilyen kompromisszum. A látszat úgyis ez lenne” – véli a Nézőpont Intézet elemzője.

Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor - egymás felé tekintgetnek? (Fotó: MTI)

Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor – egymás felé tekintgetnek? (Fotó: MTI)

A szakértő szerint épp az SZDSZ önképe miatt különösen fontos, hogy a párt Országos Tanácsa elnökének Szent-Iványi Istvánt választották. A rivális Hankó-Faragó ugyanis mindig MSZP-s támogatással lett képviselő, így a szocialistákkal való együttműködésben érdekelt. Ezzel szemben Szent-Iványi politikai karrierje az EP-választástól függ, tehát a hiteles, mielőbb “ötszázalékos” SZDSZ lehet a célja.

Nem lehetetlen az öt százalék

Závecz Tibor szerint a matematikai és a gyakorlati valószínűsége is megvan annak, hogy az SZDSZ visszaszerezze szavazóit, és átlépje az ötszázalékos küszöböt, ám ehhez sokat és máshogyan kéne tennie. A Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint a liberálisok az összes szavazó körében jelenleg egy százalékon állnak, méghozzá tartósan, ami nagyon messzi van az ötszázalékos Parlamentbe jutási küszöbtől. Ám reményt jelenthet az SZDSZ-nek, hogy a 2006 óta elpártolt szavazóik nem csatlakoztak egyik más párthoz sem, nem köteleződtek el, inkább figyelik, merre megy a párt.

„Az kérdés persze, hogy mit várnak az SZDSZ-től, mit kéne tenniük Fodoréknak ahhoz, hogy ezek az emberek elmenjenek szavazni, és rájuk szavazzanak. Akik 2006-ban a liberálisokra voksoltak, valamennyire a koalíció hívei lehettek, ez mostanra bizonyos mértékig megváltozott. Ám úgy vélem, hogy azt sem támogatnák, hogy teljesen elvágják a köldökzsinórt az MSZP-től. Azaz ugyanaz a dilemmájuk, mint a pártnak: együttműködés a szocialistákkal, de koalíció nélkül” – hangsúlyozta Závecz Tibor.

A szakértő hozzátette: ha a párt megtalálja ezt az utat, vissza lehet szívni a szavazókat, vagy legalább is egy részüket. „A dolgot nehezíti viszont, hogy a párt megosztott, és a szavazók egy – kisebb – része Kóka-, másik – nagyobb – része pedig Fodor-párti. Lavírozással, összevissza nyilatkozással nem hódíthatók vissza ezek a szavazók, ráadásul a kettészakadt párt képe is sokaknak riasztó” – véli Závecz. A Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint egységes képet kellene mutatniuk, hogy elkezdjenek növekedni. Egy százalékról ugyanis sokkal nehezebb felhozni a pártot (2006-ban négy százalékról hozták fel a választásokra 6,5 százalékra), annak ellenére, hogy az SZDSZ hagyományosan jól kampányol és intenzíven tud hajrázni. A szakértő szerint erre legalább fél-háromnegyed évre van szükség.

Ajánlott videó