Belföld

Boross: 2010-ig megy a verkli

Balra nem köthet semmiféle kompromisszumot az MDF, mert ez Antall József örökségének alapelveivel ellenkezne – mondta Boross Péter volt miniszterelnök, aki szerint nem lesznek előrehozott választások.

Nincs olyan parlamenti párt, amelyik az elmúlt 18 évben ne szavazott volna együtt a szocialistákkal „mázsás kérdésekben”, kivéve az MDF. A fórum viszont elveti azt a „durva, éles, gyakorta közönséges politikai stílust”, amelyhez kezdik az embereket hozzászoktatni, s ez az ország társadalmi lezüllésének a jele – mondta Boross Péter. Az Almássy Kornél körüli konfliktusról kifejtette, hogy olyan fiatalemberről van szó, aki semmilyen szempontból nem érett meg a pártelnöki feladatra, de valakik felbiztatták.

Az országos gyűlést megelőző napon Almássy „borzalmas sajtótájékoztatóval jött elő, amelyen a krimijelenségek, üldözöttség, fenyegetettség és a fantázia kapott szerepet”. Ezzel sokat rontott saját helyzetén és ártott az MDF-nek is, ezért a frakció egyhangú szavazással zárta ki a soraiból – mutatott rá. Almássy Kornél szeptember 13-án jelentette be, hogy visszalép az MDF-elnökjelöltségtől.

Az országos gyűlés előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy azért döntött a visszalépés mellett, mert a feleségét, illetve az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Pénteken a politikust kizárták az MDF-frakcióból és a pártból, amit a politikus törvénytelennek tekint. Almássy részt vett és szavazott a szombati tisztújító gyűlésen.

A politikai helyzetet értékelve Boross Péter aláhúzta, hogy nagy valószínűséggel nem lesznek előre hozott választások, ez sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nem lenne érdeke. „Majd egy bonyolult szövegrendszer keretében az SZDSZ mégis megszavazza a költségvetést és 2010-ig megy tovább a verkli” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik