Belföld

Kizárta az MDF Almássy Kornélt

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja egyhangú szavazással pénteken kizárta soraiból Almássy Kornélt. A politikus azonban törvénytelennek tekinti kizárását.

Herényi Károly frakcióvezető közleményében hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája az elmúlt időszakban teljességgel vállalhatatlan. „Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan” – tette hozzá. A frakcióvezető szerint Almássy Kornél „irreális és elképesztő történeteivel olyan helyzetbe hozta a frakciót és a pártot, hogy a frakció és az elnökség is döntésre kényszerült: elválnak útjaink”.

10 tagú frakció

Herényi Károly azt mondta, a párt alapszabálya szerint a frakcióból való kizárás egyben a pártból való kizárást is jelenti.
„Miután a tagsága megszűnt, minden kapcsolata megszűnt az MDF-fel” – jelentette ki. Herényi Károly elmondása szerint a döntésről e-mailben tájékoztatta Almássy Kornélt.

A frakcióvezető szerint Almássy Kornéllal a parlamenti munkában sem terveznek semmilyen párbeszédet, a kizárt politikus független képviselőként folytatja majd az Országgyűlésben.
Almássy Kornél kizárásával 10 tagúra csökkent az MDF frakciója, a függetlenek száma pedig négy főre nőtt.

Megfenyegették, visszalépett

A kizárás előzménye, hogy Almássy Kornél csütörtökön sajtótájékoztatót tartott visszalépésének okairól. Közölte, hogy feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették, mielőtt úgy döntött, visszalép az elnökjelöltségtől.

A politikus szeptember 12-én lépett vissza az elnökjelöltségtől. A politikus biztonsági őrökkel érkezett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóra, amelyen nyilatkozatot olvasott fel. Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött „a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is”.

Almássy Kornél több ügyet is az Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) hozott kapcsolatba, például azt, hogy – mint mondta – Balla Györgynél, az MDF Somogy megyei elnökénél megjelent egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter pénteken közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálja, tegyen-e feljelentést az Almássy Kornél által elmondottakkal kapcsolatban.

Semmisnek tekinti

Törvénytelennek és ezáltal semmisnek tekinti az MDF-frakcióból történő pénteki kizárását Almássy Kornél. Közleményében arra hivatkozik, hogy pénteken nem lehetett sem frakció-, sem elnökségi ülés, hiszen ő, mint a frakció és az elnökség tagja arra meghívót nem kapott.

“Mindezek értelmében az én esetleges kizárásomról az országos választmány jogosult dönteni, nem pedig Herényi Károly frakcióvezető. Így továbbra is MDF-frakciótag, MDF-alelnök, budapesti elnök maradtam, és ezen jogkörömet ma és a holnapi országos gyűlésen is gyakorolni fogom” – hangsúlyozta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik