Belföld

Hétfőn tényleg leáll a fúrópajzs

Felvette péntek reggel a munkát a Bamco konzorcium, amely azonban bejelentette, hogy hétfőtől leáll valamennyi helyszínén a munkálatokkal - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság.

A nap folyamán tartott tárgyalásokon sem sikerült a döntőbizottságot is megjárt ügyet békés úton rendezni, “ezért a DBR fontolgatja, hogy választott bírósághoz fordul”; véleménye szerint “akár szerződésszegésnek is minősülhet”, hogy a Bamco nem jogi úton kívánja rendezni a vitát, hanem “önkényesen le akarja állítani a szerződésben vállalt munkáit” – írta közleményében a társaság.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság egyúttal hangoztatta, még mindig van lehetőség a vita békés rendezésére. “A nagyberuházásokban általános, hogy a kivitelezők folyamatosan többletköltség-követeléseket nyújtanak be, azt a mérnökcég megvizsgálja, az építtető mérlegel, a jogos követeléseket elfogadja, az indokolatlanokat pedig elutasítja” – mutattak rá, jelezve: a vitás kérdések eldöntésének útja a döntőbizottság.

A DBR ahogy eddig, a jövőben is kifizet minden jogos, a kivitelezőnek fel nem róható többletmunkát, de a jogosulatlan követeléseket még ultimátumok hatására sem fogja teljesíteni – ismételte meg előző napi közlését a metró projekt igazgatóság. Mint írták, további három többletmunka-követelés jogosságát ismerte el a társaság, ám ezek összege továbbra is vitatott. Ajánlatukat megtették, de a konzorciumtól a pénteki határidőig nem érkezett válasz – tették hozzá.

A Bamco fúrja az alagutakat és építi az Etele, valamint a Szent Gellért téri állomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik