Belföld

NATO: decemberben eldől Grúzia sorsa

A NATO külügyminisztereinek decemberi találkozóján eldől, hogy Ukrajna, illetve Grúzia csatlakozhat-e majd az Észak- Atlanti Szervezethez – jelentette ki az Egyesült Államok új NATO-nagykövete budapesti sajtóértekezletén. Hazánknak ajánlatos lenne a jelenlegi 1 százalék helyett a NATO által előirányzott 2 százalékra növelni a GDP-arányos védelmi kiadásokat, igaz, ezt a 25 NATO-tagország közül csak 5-6 ország képes teljesíteni.

Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO-nagykövete egyetértett Grúzia és Ukrajna NATO-ba való meghívásával, és reményét fejezte ki, hogy a szervezeten belül konszenzus születik erről. A nagykövet ugyanakkor kiemelte, hogy a szervezet nem törekszik minden áron bővítésre,a csatlakozási szándék minden esetben az ország saját elhatározásának kell lennie. Kurt Volker utalt arra, hogy Ukrajnában jelenleg súlyos kormányválság van,és nem biztos, hogy a következő kormány is elkötelezett lesz majd a NATO-csatlakozás iránt.

A NATO-orosz kapcsolatokról Volker kijelentette, hogy minden attól függ, hogy Oroszország októberig visszavonja-e csapatait azokról a grúz területekről, ahová a dél-oszétiai háború alatt vonult be. A grúz háborút Oroszország már régen kitervelte, Szakasvili grúz elnök fellépése a dél-oszétiai területeken csak ürügy volt az orosz támadásra – mondta.

Éppen ezért a NATO részéről nagyon szerencsétlen lépés lenne, ha arra hivatkozva akadályozná meg Grúzia NATO-tagságát, hogy ott jelenleg orosz csapatok állomásoznak, esetleg még októberben is a jelenlegi létszámban. Ezzel a NATO ugyanis hallgatólagosan elismerné, hogy Moszkva megakadályozhatja Grúzia, vagy bármely más állam NATO-tagságát oly módon, hogy katonai ellenőrzés alatt tartja – mondta Volker.

Kurt Volker korábban McCain republikánus elnökjelölt kampánytanácsadója volt, a 90-es években hazánkban is élt és jól beszél magyarul. Volkert 2008 augusztusában, az orosz-grúz háború lezárulása után nevezték ki az Egyesül Államok NATO-nagykövetének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik