Belföld

A Fidesz bíróság elé állítaná Szilvásyt

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján lejátszották azt a hét lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyet Szilvásy György bocsátott a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére, és amelyen Demeter Ervin és Kövér László beszél Horváth Józseffel, az U.D. Zrt. vezetőjével. A Fidesz a felvételek alapján úgy értékelte: megbukott a Szilvásy által "kreált" ügy; a párt a legfőbb ügyészhez fordul, és lemondásra szólítja fel a titokminisztert.


Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Szijjártó Péter szóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a telefonbeszélgetések nem minősített iratként kerültek a bizottság elé, ezért a Fidesz úgy döntött az érintettek beleegyezésével, hogy lejátssza ezeket, és nyilvánosságra hozza a párt hivatalos honlapján, a www.fidesz.hu-n is.

A tájékoztatón lejátszott felvételeken négy esetben Demeter Ervin, háromszor pedig Kövér László beszélt Horváth Józseffel. Kövér László mindhárom telefonbeszélgetés során időpontot egyeztetett Horváth Józseffel, egyszer a Szentkirályi utcai székházban, egyszer pedig a Polgárok Házában létrejövő találkozóról, másról érdemben nem beszéltek. Demeter Ervin egyszer szintén időpontot egyeztetett, két alkalommal Laborc Sándor NBH-főigazgató helyettes orosz kapcsolatairól beszélgetett Horváth Józseffel, a negyedik felvételen pedig egy kormányhatározat módosításáról érdeklődött, amely lehetővé tenné az önkormányzatok megfigyelését.

A felvételek lejátszása után Fidesz jogi kabinetvezetője úgy értékelt: Szilvásy György titokminiszter és kormánypárti politikusok a Fidesz által mozgatott maffiaszerű polipról beszéltek, azonban bebizonyosodott, hogy a Szilvásy György által kreált ügy megbukott, a lufi kipukkadt, sem bűncselekmény, sem törvénysértés, de még bűnös kapcsolat sem róható fideszes képviselők terhére.

Répássy Róbert úgy fogalmazott: a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszternek azonnal el kell tűnnie a politikai közéletből, le kell mondania, mert napokon keresztül hazudott az egész országnak, aljas módon járatta le politikai ellenfeleit.
A Fidesz feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél hivatali visszaélés bűntette és hivatalos személy által elkövetett személyes adattal való visszaélés miatt, Demeter Ervin és Kövér László pedig magánvádas eljárásban rágalmazásért pereli be Szilvásy Györgyöt.

A legfőbb ügyésznél tett feljelentést Répássy Róbert azzal indokolta, hogy a nemzetbiztonsági törvény szerint a titkos információgyűjtés során a nemzetbiztonsági szolgálat birtokába jutott anyagokat csak célhoz kötötten lehet gyűjteni, így azokat a személyes adatokat, lehallhatott telefonbeszélgetéseket, amelyeket nem használnak fel büntetőeljáráshoz, haladéktalanul törölni kell. Szilvásy György pedig maga mondta el, hogy ezek a lehallgatott telefonbeszélgetések nem képezik büntetőeljárás alapját – tette hozzá a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy például Kulcsár-ügyben is megsemmisítették az ügyben nem releváns lehallgatott telefonbeszélgetések anyagait.
Szerinte a mostani esetben is így kellett volna tennie a titkosszolgálatnak, ezzel szemben megőrizték a felvételeket, átadták a titokminiszternek, aki “ezzel házalt médiáról médiára, parlamenti bizottságról bizottságra”.

Ezzel minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a kisebbségi kormány politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat, ami demokráciában teljesen elfogadhatatlan és “politikai banditizmusnak” minősül – mondta a képviselő hozzátéve: bebizonyosodott az is, hogy a politikai célokra felhasznált titkosszolgálat ellenzéki országgyűlési képviselőket hallgatott le minden törvényes indok nélkül.

Az MTI kérdésére, hogy látnak-e kivetnivalót abban, hogy Demeter Ervin Laborc Sándor orosz kapcsolatairól érdeklődött, Répássy Róbert azt mondta: abban látnak kivetnivalót, hogy Laborc Sándornak milyen kapcsolatai vannak orosz titkosszolgálati személyekkel. Szerinte semmi újdonság nincs abban, ami itt elhangzott, a nyilvánosság előtt is azzal vádolták Laborc Sándort, ami ezekből a beszélgetésekből kiderült. Az pedig, hogy a Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatója tart-e fenn kapcsolatot orosz titkosszolgálatokkal, nem magánügy – tette hozzá.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: a Répássy Róbert hazudik, amikor azt állítja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal országgyűlési képviselőket hallgatott le. Lehallgatott viszont olyan embereket, akik köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsíthatóak, és akik kapcsolatot tartottak parlamenti képviselőkkel is – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a felvételek a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható magánszemélyek lehallgatása során keletkeztek. “Répássy Róbert állításai tehát minden alapot nélkülöznek. Egyszerűen hazugság, amit mond” – közölte a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik