Belföld

Egy százalékon ragadt az SZDSZ

Enyhén növekedett a két nagy párt közti különbség szeptemberben, mivel a Fidesz növekedni tudott. Az SZDSZ egy százalékon áll, míg a parlament feloszlatását kezdeményező MDF növekedése ellenére is messze van a bejutási küszöbtől. Egy most vasárnapi választáson még az MSZP-szavazók is a Fidesz győzelmére tennének. Leginkább előrehozott választást szeretnénk.

A Fidesz támogatottsága a szokásosnak mondható 25-30 százalékos sáv felső széle felé mozdult el a múlt havi 25 százalékról, így jelenleg a megkérdezettek 27 százaléka szavazna a legnagyobb ellenzéki pátra. Ezzel egyidejűleg az MSZP támogatottsága nem változott, ami azt jelenti, hogy immár tartósan elmozdulni látszik a kormánypárt a korábbi 15 százalék alatti mélységből, de a megszorító intézkedések 2006-os bejelentése előtti, 20 százalék feletti szintet jelenleg nem éri el – áll a Századvég és a Forsense legfrissebb elemzésében.

Az összes megkérdezett körében az SZDSZ 1 százalékon, az MDF ugyanakkor 3 százalékon áll. Ez utóbbi érték magasabb az elmúlt hónapokban rögzítetteknél, de az majd a későbbi mérésekből derül ki, hogy a párt ezt képes e hosszabb távon megtartani vagy csupán eseti eredményről beszélhetünk.

Mindenki a Fideszre tenne

A pártok győzelmi esélyei rendkívül nagy különbséget mutatnak. A kérdezettek túlnyomó többsége, 59 százaléka úgy véli, hogy egy most vasárnap megrendezésre kerülő országgyűlési választáson a Fidesz nyerne. Mindössze 9 százalék gondolja úgy, hogy a választások győztese az MSZP lehet. A Fidesz szavazók magabiztosak pártjuk győzelmi esélyeivel kapcsolatban, 81 százalékuk gondolja azt, hogy a Fidesz alakíthatna kormányt egy esetleges választáson. Az MSZP szavazók jóval szkeptikusabbak: többségük, 46 százalékuk a Fideszt esélyesebbnek tartja a győzelemre és mindössze 23 százalékuk jósol MSZP győzelmet.

Szeptemberi felmérésünk során a másodlagos pártpreferenciákra is rákérdeztünk, azaz arra, hogy a választott párton kívül – amennyiben lehetősége volna rá – melyikre szavazna még a megkérdezett. A pártválasztók fele nem rendelkezik másodlagos preferenciával, nem szavazna másik pártra. A pártot választók másodlagos preferenciái közül kiemelkedik az MDF (12 százalék), a második helyen pedig az SZDSZ áll (8 százalék).

Forrás: Századvég-Forsense

Forrás: Századvég-Forsense

A nagy pártok közül a Fidesz 7, az MSZP pedig 3 százalék számára jelent második megoldást. Érdekesség, hogy az MDF mindkét nagy párt szavazói közül hasonló arányban tudhat maga mögött másodlagos támogatókat (MSZP-szavazók: 13, Fidesz-szavazók: 11 százaléka húzná be mögéjük az ikszet adott esetben).

A kutatásban azt is vizsgáltuk, hogy mely pártra nem szavaznának semmiképp válaszadók. Az MSZP a leginkább elutasított párt, a megkérdezettek 40 százaléka biztosan nem adná rá voksát. A Fideszt (27 százalék) az SZDSZ is megelőzi elutasítás tekintetében (31 százalék).

Nem vagyunk elégedettek a kormánnyal

A két politikai oldal munkájának negatív megítélése nem változott az elmúlt hónaphoz képest. A kérdezettek 63 százaléka ítéli meg negatívan a kormány tevékenységét, és 60 százaléka az ellenzékét.

A Fidesz szavazói hagyományosan nagyobb arányban elégedetlenek a saját politikusaik munkájával, mint az MSZP szavazói, a mostani 27 százalékos elégedetlenségi arány a fideszesek körében azonban jóval magasabb az utóbbi időszakban mért értékeknél. Az MSZP-sek esetében ugyanez a mutató 16 százalékon áll.

Orbán egy hajszállal alkalmasabb?

Jelenleg is 6 százalékponttal többen tartották alkalmasabbnak a kormányfői posztra Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet. A Fidesz elnökét 35 százalék tekinti alkalmasabbnak, a jelenlegi kormányfőt pedig 29 százalék. A kérdezettek 28 százaléka szerint ugyanakkor a két politikus közül egyikük sem alkalmas a posztra.

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül 43 százalék támogatatja az előrehozott választásokat, s míg az MSZP kisebbségi kormányzásának támogatottsága 1 százalékponttal csökkent (13 százalék), addig a koalíció helyreállításáé 2 pontot emelkedett (16 százalék). Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik csak Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciós, vagy MSZP kormányzást támogatnak, akkor összességében 42 százalék szeretné, ha valamilyen formában az MSZP kormányozna tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik