Belföld

Orbán: a válságra adócsökkentés a válasz

Magyarországon is komoly következményei lesznek a világgazdasági pénzügyi válságnak, ezért kormányzati lépésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a válság megáll a magyar határoknál. Hozzátette: ez azért sem lesz így, mert a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi kézben van. Orbán Viktor a válság következményeként említette, hogy a hitelek meg fognak drágulni a magyar gazdaságban, vagyis kevesebb pénz lesz, és ahhoz is drágábban lehet majd hozzájutni, valamint nőnek a termelés költségei is.

A Fidesz elnöke szerint ugyanakkor a magyar pénzügyi rendszer stabil, eddig jól vizsgázott, és úgy tűnik, ki fogja bírni az előttünk álló néhány hónap nyomását. A válság miatt kormányzati válaszokat kell adni – mondta a pártelnök, aki szerint először a hiteleségi válságon kell változtatni, vagyis felelős kormányra van szükség az eddigi felelőtlen kormányzás helyett.

Mint mondta, a gazdasági élet szereplőivel egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzetben a költségvetési kiadásokat kordában kell tartani, ezért indokolt az SZDSZ javaslata, hogy valamilyen költségplafont húzzon az Országgyűlés. Szerinte fontos lenne, hogy áthághatatlan formában határozza meg a költségvetési törvény azt, hogy a nemzeti össztermék hány százaléka fordítható állami körbe vont gazdálkodásra a következő évben.

Abban is egyetértés volt, hogy a gazdasági növekedés lassulását csak adócsökkentéssel lehet ellensúlyozni – mondta a pártelnök, hozzátéve: a tárgyaláson az is felvetődött, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott programokkal, és akár hitelgarancia alappal is segíteni kellene.

Orbán Viktor elmondta: a pénzügyi embereknek az a véleményük, hogy minél nagyobb adócsökkentés lesz, annál jobb, és a Fidesz véleménye is az, hogy a minél nagyobb a világgazdasági baj, annál jelentősebb mértékű adócsökkentésre van szükség. A toldozgatásnak-foldozgatásnak nem vagyok híve – fogalmazott a pártelnök, aki szerint az a nagyarányú adócsökkentés, amely 10 év alatt egymillió új munkahelyet hoz létre.

Orbán a Fodor-Gyurcsány találkozót úgy értékelte: nem tudja követni az SZDSZ vonalvezetését, úgy látja, a szakértői kormánytól gyorsan eljutottak a “vissza a koalícióba álláspontjáig”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik