Belföld

Ismerteti igényeit az SZDSZ

A keddi MSZP-SZDSZ-tárgyaláson a szabad demokraták két dologról tudnak beszélni: egyrészt el tudják mondani, hogyan viszonyulnak az adótörvények megismert koncepciójához - „ez a viszonyulás kritikus" -, emellett ismertetni tudják, hogy szerintük mire van szükség a következő évi költségvetésben - közölte Gusztos Péter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A tervezett adócsökkentési koncepciók kapcsán a szabad demokraták frakcióvezető-helyettese azt mondta, kormányzati oldalról először arról volt szó, hogy ezermilliárddal csökkentik három év alatt. Később kiderült, hogy ezt négy esztendő alatt hajtanák végre, de ebből két év átcsúszna a következő parlamenti ciklusba.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tartott előadásában már arról beszélt, hogy csak az első évnek van meg a fedezete, aztán pedig a pénzügyminiszter olyan javaslatot nyújt be, amelyben az első évre tervezett összegnek csak a kisebbik fele szerepel. Pártja véleményét úgy összegezte, hogy Magyarországnak nem erre lenne szüksége.

Nem tud igent mondani

Személyes véleménye alapján kijelentette, ha ebben a szellemben készül el a költségvetés, akkor az SZDSZ „nem fog tudni igent mondani rá”.

Arra a kérdésre, hogy 2009-ben a szabad demokraták honnan és mennyit vonnának el, azt felelte, hogy a büdzsének egyelőre még a sarokszámait sem ismerik. Hozzátette, hogy alapelveket meg lehet fogalmazni. A liberálisok szerint olyan érdemi vágásra van szükség, amely hozzájárul a gazdaság beindításához. Ezt állami kiadáscsökkentéssel kell megteremteni, mert meglátásuk szerint ezt nem lehet a miniszterelnök Megegyezés című cselekvési javaslatában tervezett gazdasági kifehéredésre alapozni.

Talonban a szakértők

A szakértői kormány kapcsán azt mondta, hogy már a múlt héten javasolt egy olyan korrekciót az SZDSZ politikájában, amely a tartalmi kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Hozzátette, hogy ennek ellenére a szakértői kormány olyan opció, „ami ott maradt a talonban”.

A keddi MSZP-SZDSZ-tárgyalások kapcsán elmondta, hogy az SZDSZ azt szeretné a legjobban, ha meg lehetne állapodni, de ennek nagyon komolyak a tartalmi kritériumai, hiszen az ország nagyon nehéz helyzetben van. Hozzátette: lehet, hogy az ország a következő egy-két évet túl tudja élni „kormányzati alibivel”, de a szabad demokraták abban biztosak, hogy fejlődni nem tud.

Orbánt cáfolni

Arra a felvetésre válaszolva, hogy a liberális politikusok miért csak hétfőn cáfolták Orbán Viktor szavait, aki a két párt múlt heti megbeszélése után arról beszélt, hogy az SZDSZ is nemmel akar szavazni a Megegyezésről, leszögezte: többen is cáfolták a Fidesz elnökének szavait, ugyanakkor a parlamenti frakció hétfőn döntött arról, hogy nem támogatják a parlamenti szavazást a cselekvési javaslatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik