Belföld

Csak az MSZP támogatja az új Ptk.-t

A Fidesz jelenlegi formájában - a szocialistákkal ellentétben - nem támogatja az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét; ez a vezérszónoki felszólalásokból derült ki a Ptk.-ról szóló törvényjavaslat keddi általános vitájában az Országgyűlésben.

Frankné Kovács Szilvia, az MSZP vezérszónoka elmondta: az új Ptk. megalkotása a jelenlegi országgyűlési ciklus egyik legnagyobb vállalkozása.

Hangsúlyozta: az előterjesztés nem csupán 1179 paragrafus összessége, hanem valódi értékválasztást tükröz, és deklarálja az alapvető szabadság- és emberi jogok védelmét. A szocialista képviselő kiemelte az új kódex családjogról szóló részét, amely rendelkezik a bejegyzett élettársi kapcsolatról.

Mint elhangzott, a Fidesz-frakció nem tudja támogatni az új Ptk.-t. A párt egyik vezérszónoka, Vitányi István problémásnak nevezte, hogy az új Ptk.-ból kimaradna a házasságkötést megelőző harmincnapos várakozási idő, illetve bizonyos esetekben lehetőség lenne a házasság közjegyző előtt történő felbontására.

László Tamás, a Fidesz másik vezérszónoka a tervezet óriási hiányának nevezte, hogy kimaradt a szövegezésből a házastársi hűség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik