Belföld

Biomassza-erőmű épül Bátonyterenyén

Biomassza-erőmű létesítését tervezik a Nógrád megyei Bátonyterenyén; a város ipari parkjában az elképzelések szerint 2010 októberétől üzemelne az erőmű - tájékoztatott a befektető.

Szatmári Ferenc elmondta: a 49,9 megawatt teljesítményű erőmű és a hozzá kapcsolódó üzemek 50 milliárd forintos beruházással, 40 százalékos arányban német többségű magántőkéből, 60 százalékban banki hitelből valósulnának meg.
A beruházó a környezethasználati engedélyt már megkapta, az még nem jogerős.

Szatmári Ferenc ismertette: a megújuló energiát előállító erőműhöz tüzelőanyagként faforgácsot és napraforgóhéjat használnak majd, utóbbi egy részét Martfűről és Pozsonyból szerzik be, illetve Bátonyterenye 100 kilométeres körzetében termelőkkel kötnek szerződést a beszállításra.

Hozzátette: a Nógrád megye éves áramszükségletének megfelelő mennyiségű megtermelt áram mellett a sajtolt olajat is értékesítik.

A befektető elmondta: az erőműben termelt hővel kapcsolatban szerződést szeretne kötni az önkormányzattal. Eszerint a városközpont intézményeit, és az ott élő mintegy háromezer embert az erőmű látná el hővel, olcsóbban, mintha azt gázból állítanák elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik