Belföld

A parlament nem tárgyal a Megegyezésről

Az Országgyűlés nem veszi napirendre a Fidesz javaslatát, hogy szavazzanak a miniszterelnök által korábban nyilvánosságra hozott Megegyezés című programról - közölte az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után. Az alkotmányügyi bizottság véleménye szerint a javaslat nincs abban az állapotban, hogy a parlament dönteni tudjon róla.

A Fidesz a múlt hétfőn kezdeményezte, hogy Országgyűlés a házszabálytól eltéréssel szavazzon az általuk benyújtott javaslatról. A rendkívüli házbizottsági ülésen szó volt arról is, hogy szavaznak a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság felállításáról. Mint elhangzott, van lehetőség arra, hogy a házszabálytól eltéréssel még a nap folyamán szavazzon a parlament a pártalapítványokról szóló törvényjavaslatról. Szili Katalin tájékoztatása szerint ehhez délután három óráig lehet módosító indítványt benyújtani.

Az alkotmányügyi bizottságban az SZDSZ kivételével minden frakció igennel szavazott arra, hogy még hétfőn döntsön az Országgyűlés a pártalapítványokról szóló törvényjavaslatról – mondta Csiha Judit hétfőn, a bizottság ülése után az MTI-nek.

A testület szocialista elnöke közölte: a törvénymódosításra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság (Ab) még április végén több ponton alkotmánysértőnek találta a pártok finanszírozásával kapcsolatos kétharmados törvényt. Ennek korrigálására az Ab szeptember végéig adott határidőt a jogalkotónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik