Belföld

Alapjáratra vált a gyulai kórház is?

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház után a gyulai Pándy Kálmán Kórház is jelezte, hogy a következő két hétben korlátozni kellene az ellátást, miután az intézménynek kiadott úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát már elfogyott - írja a Magyar Nemzet.

Súlyponti intézményként a sürgősségi és az előjegyzett beavatkozásokat így is elvégzik, de néhány betegnek hónapokig kell várnia a műtétre – közölte Kovács József főigazgató. A kórházak finanszírozásában tavaly júniusban vezették be a teljesítmény-volumenkorlátot, aminek lényege, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) intézményenként előre meghatározza, havonta hány, és milyen típusú beavatkozást finanszíroz.

A gyulai kórház igazgatója szerint a gyógyszerek beszerzése sem könnyű feladat; az igénylés annyira bonyolult és hosszadalmas, hogy akad olyan daganatos beteg, aki három hónapja várja a gyógyszerét. Az OEP Székely Tamás szakminiszter döntése nyomán 3,9 milliárd forintot biztosított arra, hogy egyes intézmények növelhessék teljesítményüket, ám ebből a keretből nem minden kórház kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik