Belföld

Lecsaptak egy magyar olajmaffiára

Az iparban használatos úgynevezett bázisolajjal üzletelő bűnszervezetre csaptak le a napokban a magyar vámosok - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

A bűnszervezet 2006-tól spanyol és román cégek közreműködésével körülbelül másfél millió liter úgynevezett bázisolajt importált Magyarországra Szlovákiából és Csehországból. A nem jövedékiadó-köteles olajat az okmányok szerint Spanyolországba és Romániába vitték volna tovább. Ehelyett azonban Magyarországon gázolajként értékesítették. Az olaj eladásáról nem adtak számlát, és adót sem fizettek. Az eddigi adatok szerint mintegy 250 millió forintnyi adót csaltak így el.

A három gyanúsított közül kettő már előzetes letartóztatásban van, a harmadikat még keresik. Adócsalással, jövedékkel való visszaéléssel és rossz minőségű termék forgalomba hozatalával vádolják őket.

Egyelőre nem lehet egyértelműen olajszőkítésről beszélni, az azonban biztos, hogy az ipari célra használt olajt különböző eljárással átalakították – fűzte hozzá Sipos Jenő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik