Belföld

Gulyás: parlamenti vizsgálat kell a megfigyelési ügyben

Megkerülhetetlen, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága érdemi tájékoztatást kapjon az úgynevezett megfigyelési ügyről – közölte Gulyás József, a testület szabad demokrata tagja, aki ezt már a múlt héten kezdeményezte a bizottság vezetésénél és Szilvásy György szakminiszternél, de a bizottság keddi meghívójában sem szerepel ez a téma.

Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy egyre több formáció lát napvilágot a legújabb kém-, illetve hírszerzési botrányról, amely “a rendszerváltás utáni közbotrányok közül talán a legsúlyosabb”.

Az ebben szereplő cég tevékenysége – az eddig napvilágot látott információk szerint – a Magyar Köztársaság legérzékenyebb titkainak, továbbá állampolgárainak, politikusainak és gazdasági szereplőinek magán-, közéleti és üzleti titkainak gyűjtésére, illetve az azokkal való visszaélésre irányult. Hozzátette: ennek ellenére hiába kezdeményezte még a múlt héten, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kapjon érdemi tájékoztatást az ügyről, ez nem történt meg, sőt a bizottság soron következő keddi ülésének meghívójában sem szerepel a téma.

Gulyás József szerint önmagában már az is botrányos, hogy egykori nemzetbiztonsági vezetők, akiknek az állam titkait kellene védelmezniük, aktív szereplőivé válnak egy ilyen ügynek, ez a testületbe vetett közbizalmat is – immár nem először – megrendíti.

A képviselő azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenyen részt vesznek az ügy feltárásában, addig feltehetően ezektől a testületektől naponta újabb és újabb információk “csorognak ki”. Véleménye szerint nem az a köz érdeke, hogy mindennap újabb “nyuszi ugorjon ki a kalapból”, hanem az, hogy minden részletkérdést megnyugtatóan tisztázzanak. Legyen végre egyértelmű, hogy ki, (illetve kik) a megrendelő, kinek az érdekében dolgozott, és szállított több százmilliós megrendelések mentén működtetett gépezet információkat. Tudnunk kell, mire használták fel ezeket, hogyan éltek vissza a megszerzett információkkal.

Gulyás József a rendszerváltás óta nagy port felvert botrányok közül megemlítette az olaj-, a nyírfa-, a Kulcsár- és az Egymásért Alapítvány-ügyet, mint mondta: ezek mutatják, hogy vannak súlyos botrányok, amelyeket a mai napig nem sikerült feltárni. Jó lenne, ha az adatgyűjtési ügy ilyen szempontból nem illeszkedne ezek sorába. Ezért tartja szükségesnek a nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatását, mely után az SZDSZ eldönti, milyen további lépéseket kezdeményez.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.