Belföld

Támogatást kapott az onkológiai intézet

Két egészségügyi intézmény fejlesztéséről döntött a kormány: az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Váci Jávorszky Ödön Kórház kap fejlesztési támogatást. A Fidesz közleményben reagált; mint írták, ameddig alapvető működési és ellátási nehézségekkel küszködnek a kórházak, álságos és felesleges minden kormányzati sikerpropaganda.

Budai Bernadett közölte: a két intézmény összesen 8,3 milliárd forintos fejlesztési pénzhez jut, amelyből 7,4 milliárd uniós forrás, a többi önrész.

A kormányszóvivő a részletekről beszámolva elmondta: az onkológiai intézetben, amely a jövőben Közép-Magyarországi Onkológiai Centrumként működik majd, a fejlesztési pénzek nyomán új diagnosztikai, ambulancia- és sebészeti tömb jön létre. A beruházás összköltsége 6 milliárd forint, amelyből az uniós forrás 5,4 milliárd.

A beruházások 2010-re készülnek el, és az intézmény megfelel majd az európai rákcentrumok által támasztott követelményeknek, európai szintű ellátást nyújtva.

Felújítás, új műtő

A Váci Jávorszky Ödön Kórházban 2,3 milliárd forintos összköltséggel valósulnak meg a beruházások, szintén 2010-es határidővel – mondta a kormányszóvivő. Az átalakításoknak köszönhetően itt a kórtermek újulnak meg, valamint korszerűsítik az energiafelhasználást, de ebben a kórházban is felújítják a műtőblokkot, a laboratóriumot és a radiológiai osztályt is.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: az uniós források lehívása folyamatos lesz, és a fejlesztések nyomán az Országos Onkológiai Intézetben megvalósulhat az európai szintű gyógyítás, kezdve a diagnosztikától a műtéti eljáráson keresztül a rehabilitációig.

Kásler Miklós professzor, az OOI főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a kormány döntött e két intézmény fejlesztéséről. Elmondta: Magyarországon évente 68 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak, és évente 33 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében.

Álságos sikerpropaganda

Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője reagálásában az közölte: ameddig alapvető működési és ellátási nehézségekkel küszködnek a kórházak, addig álságos és felesleges minden kormányzati sikerpropaganda.

Mint írta, Gyurcsány Ferenc kormánya mély válságba vitte az egészségügyet, és ahelyett, hogy támogatást nyújtott volna a működésképtelenség szélére sodort intézményeknek, széfek vásárlására kényszerítette azokat.

Az ellenzéki képviselő szerint a kórházak jelentős része napi finanszírozási problémákkal küzd, a hónapok közepétől kezdve műtétek maradnak el, a „teljesen értelmetlen” teljesítményvolumen–korlát pedig alapvető működési és ellátási nehézségeket okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik