Belföld

Orbán: méltatlan Dávid és Stumpf vitája

Orbán Viktor szerint a polgári kormányhoz méltatlan Dávid Ibolya MDF-elnök, egykori igazságügy-miniszter és Stumpf István, volt kancelláriaminiszter vitája.

A Fidesz elnöke az InfoRádiónak adott interjújában beszélt a napokban kirobbant adatgyűjtési botrányról. Az 1998 és 2002 közötti kormányt irányító Orbán Viktor egykori minisztereinek azt javasolta, hogy üljenek le megbeszélni a történteket, és csak ezután álljanak ki a nyilvánosság elé.

“Hogy két volt miniszterem a nyilvánosság előtt egymást vádolja, vagy legalábbis az egyik a másikat, a másik meg védekezik, ez lehangoló a számomra” – fogalmazott a politikus, aki szerint a kialakult helyzet és viselkedés méltatlan a volt polgári kormányhoz.

Elvárható lenne a békés rendezés

Mint mondta, ha két embernek valami gondja, gyanúja van egymással, akkor – különösen, ha négy éven keresztül egy kormányban szolgáltak – az elvárható lenne tőlük, hogy egymás között rendezzék a dolgot, üljenek le, beszéljék meg és ezután álljanak ki a nyilvánosság elé.

Arra a felvetésre, hogy Dávid Ibolya igazából a Fideszt vádolja, Orbán Viktor azt mondta: az MDF elnöke Stumpf Istvánt fideszesnek bélyegzi, pedig ő annyira tagja a Fidesznek, mint Dávid Ibolya.

A pártelnök arra a kérdésre, hogy a Fidesz Stumpf Istvánhoz hasonlóan tervez-e jogi lépéseket az ügyben, úgy válaszolt: “ha lesz és lehet, akkor persze, ezt a jogászok majd eldöntik”.
Orbán Viktor az üggyel kapcsolatban arra figyelmeztetett, egyre erősödik a gyanú, hogy a titkosszolgálatok részt vesznek a politikai események alakításában. Szerinte kínosan ügyelni kell arra, hogy a titkosszolgálatokat távol tartsák a politikai küzdelmektől, mert egyébként könnyen a “politikai banditizmus” felségterületén találjuk magukat.

Kérdéses ügy

A pártelnök szerint az ügyben kérdés, hogy ki hallgatott le kit, a nemzetbiztonság hallgatott le vagy sem, ha pedig a magyar állam készítette a felvételt, akkor az hogyan került nyilvánosságra, és államtitoknak minősül-e.

A Fidesz elnöke megismételte korábbi kijelentését, miszerint a Fidesz nem foglalkozik az MDF-fel, a Fidesz számára lényegtelen kérdés, hogy ki az MDF elnöke.

A pártelnök arról is beszélt, hogy ősszel lesz néhány egyértelmű helyzet a parlamentben – a kormányfő Megegyezés című programjáról szóló szavazás, majd az adótörvények és a költségvetés -, amikor “a majomnak bele kell ugrania a vízbe”, nem lehet tovább lebegtetni, hogy ki ellenzéki és ki kormánypárti. Szerinte az első ilyen helyzet a parlament feloszlatása volt, ahol – mint mondta – a MDF nem szerepelt rosszul, hiszen ők terjesztették be a javaslatot.
Orbán Viktor ismét kijelentette, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra, akár holnap reggel.

Dávid Ibolya robbantott

Dávid Ibolya múlt pénteken a Legfőbb Ügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult és soron kívüli vizsgálatot kért, jelezve, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt azóta visszalépett elnökjelöltje – érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.
Az MDF elnöke közölte: a hangfelvétel szerint egy T. A. monogramú vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat, amelyeket a párt elnökválasztási kampányában használnának fel; a párt élén történő váltást S.-ék pénzelik.

A hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a T.-vel jelzett férfi Tombor András, Orbán Viktor egykori külpolitikai főtanácsadója, az S. pedig Stumpf István egykori kancelláriaminisztert jelöli. Stumpf István a hétvégén visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a hangfelvétel magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megállapítására adhatna alapot, azonban – mivel a hangfelvétel szerint az elkövetés előkészületi szakban maradt, az pedig nem bűncselekmény – a feljelentést elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik