Belföld

“Korbács” helyett továbbképzéssel sújtanák a háziorvosokat

Saját költségen orvosi továbbképzésre küldenék azokat a háziorvosokat, akik egy meghatározott mértéknél drágábban rendelnek tb-támogatott gyógyszereket - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Egy korábbi jogszabálytervezet, amelyet a szakma “korbácsrendeletnek” nevezett, pénzbüntetéssel sújtotta volna azokat a háziorvosokat, akik rendszeresen, indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltérnek attól, hogy a hatóanyagot tekintve ugyanolyan, de olcsóbb készítményt írjanak fel a betegeiknek.

A mostani elképzelések szerint a leendő jogszabály úgy rendelkezne, hogy azoknak az orvosoknak, akik egy előre meghatározott értéknél – ez az orvosok által felírt összes gyógyszer átlagos napi terápiás költsége – rendszeresen drágábban írnak fel készítményeket, egy továbbképzésen kellene részt venniük – mondta a szakminiszter.

Önköltsges továbbképzés

A továbbképzést meghatározott témában és időben kell teljesíteni, saját költségen – tette hozzá Székely Tamás.
A rendelet 2009. január 1-jével lép hatályba, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ez év november közepéig kihirdeti az adott terápiás gyógyszercsoportra vonatkozó egynapi terápiás költséget.

Az érdemi értékelés először a március vége után felírt vényeket érinti – tette hozzá a miniszter, aki úgy vélte, hogy tiltakozást vált ki a rendelet, de a most készülő jogszabállyal szemben kisebb lesz az ellenérzés, mint amekkora a tervezet korábbi változatánál lett volna.

Hallgattak a MOK-ra?

Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy a jogszabály hosszú egyeztetés után született meg, és a hatályba lépést egyszer már elhalasztották.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, semmiféle összefüggés nem lehet anyagilag a gyógyszert felíró orvos és a beteg sorsa között, hiszen ez ellenérdekeltté teheti az orvost a gyógyszerezésben; ezt a szaktárca úgy tűnik, hogy elfogadta és azt ígérték, hogy nem anyagi feltételrendszerek segítségével akarnak szankcionálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik