Belföld

Januártól működhetnének a régiós OEP-ek

Öt jogszabályt módosítana az új egészségügyi rendszert megalapozó törvénycsomag, amelyet a kormány október 15-i ülésére kell a szaktárcának elkészítenie. Jövő január elsejétől kezdenék meg működésüket az OEP regionális kirendeltségei.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Székely Tamás egészségügyi minisztert még májusban, a koalíciós szakítást és a pénztártörvény visszavonását követően bízta meg, hogy dolgozza ki az egészségügyi rendszer megújítását. Ennek eleget téve készítette el a szakminiszter a “Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig” címet viselő programtervet, amelyet társadalmi vitára bocsátottak.

A társadalmi vita lezárultával a szaktárca elkészítette a feladattervet, amely azt tartalmazza, mely törvényeket és kormányrendelteket, milyen határidővel kell a kabinetnek elfogadnia, illetve a parlament elé terjesztenie. Az MTI birtokába került dokumentum szerint október 15-ig kell az egészségügyi tárcának a kormány elé terjesztenie azt a törvénycsomagot, amelyben módosítanák az egészségügyről szóló törvényt: felülvizsgálnák a súlyponti kórházak rendszerét, és pontosítanák az egészségügyi képzést, szakképzést is.

Az egészségügyi ellátórendszerről szóló jogszabály módosításával egyrészt pontosítanák a szakellátási kapacitás fogalmát, másrészt újraszabnák a területi ellátási kötelezettséget. Megváltoztatnák az OEP szerződéskötési lehetőségeit – ehhez a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt kell módosítani.

A feladatterv szerint az OEP jogállásának megváltoztatásához nem kell a parlamenthez fordulni, kormányrendeletet kell hozzá módosítani. A központi hivatal az előirányzatok felett teljes jogkörrel rendelkezik majd, és a szakminiszter irányítása alatt működik. Feladata többek között az Egészségbiztosítási Alap bevételeinek és kiadásainak nyomon követése, a taj-szám képzése, a különböző gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, technológiák befogadása lesz, továbbá a közgyógyellátásra jogosultak nyilvántartása.

A központi hivatal mellett létrehoznák a biztosító regionális szerveit, amelyek önállóan gazdálkodó, részjogkörű “költségvetési egységként” működnének, feladataik közé elsősorban az egészségügyi szolgáltatókkal való szerződéskötés tartozna, valamint finanszírozásuk, ellenőrzésük és a betegellátás minőségének ellenőrzése. A kirendeltségeken pedig – amelyek minden megyeszékhelyen megtalálhatóak lesznek – a biztosítottak tájékozódhatnak, vagy panaszt tehetnek. Az új szervezeti rendszer 2009. január 1-től kezdené meg működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik