Belföld

Gyurcsány volt a hab a tortán

Példákkal igyekezett megvilágítani Gyurcsány a Corvinus Egyetem diákjainak, hogy a drasztikus adócsökkentésnek túl magas szociális ára lenne. A kormányfő kritizálta a "mainstream" közgazdászokat és a liberálisokat.

Ha Önök a krém, akkor én szeretnék lenni a hab tortán – ezzel a sajátos képpel kezdte Gyurcsány Ferenc előadását, amelyet a Corvinus Egyetem diákjainak tartott szerdán.

Reform és félreform

A miniszterelnök lényegében a Megegyezés című tanulmány gondolatait vázolta föl a hallgatóságnak, s ezt egészítette ki a kormánya addigi reformjainak értékelésével. A miniszterelnök szerint kormánya a reformok területén elment addig, ameddig lehetséges volt, ameddig a társadalom engedte. Az egészségügyet illetően Gyurcsány “félreformról” beszélt, de rögtön hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy félresikerült volna.

A miniszterelnök elmondta: az államigazgatási reform keretében két év alatt 70 ezer embert építettek le a közszférából, szerinte ezt a folyamatot nem lehet nem reformnak nevezni.

Magas lenne a szociális ár

A kormányfő kritizálta a szerinte radikális közgazdászokat, akik a számok mögött nem látják az embereket, “az Excel tábla mindent elbír” – fogalmazott. Gyurcsány számos példával igyekezett megvilágítani, hogy a drasztikus adócsökkentés szociális ára magas lenne. A nyugdíjak inflációcsökkentő emelése évente csak 30 milliárdot hozna a költségvetésnek (igaz, következő évben még harmincat, azaz már hatvanat), a családi pótlék megvonása a leggazdagabb felső 10 százaléktól mintegy 15-20 milliárdot.

Ezen intézkedések társadalompolitikai üzenete rossz lenne, ugyanakkor jelentéktelen mértékűek a megtakarítások a “mainstream” közgazdászok – akik között jobb és baloldalhoz kötődők egyaránt találhatók – által követelt ezermilliárdos adócsökkentéshez képest – vélte Gyurcsány.

Nem mondják meg a liberálisok

A kormányfő utalt arra, hogy a Megegyezés programjának liberális kritikája azon alapszik, hogy a kormány nem kívánja szűkíteni a szociális kiadásokat, ugyanakkor a liberálisok nem mondják meg konkrétan, mely kiadásokat csökkentenék. Gyurcsány szerint tisztességes adócsökkentésre úgy lehet sort keríteni, ha sikerül megállapodni a forrásokban.

Előadása végén az adóreformhoz fűződő várakozásokat éppen olyan illuzórikusnak nevezte, mint a rendszerváltáshoz, illetve a kormányváltásokhoz fűződőket, s csak a mérsékelt adócsökkentés programját értékelte megvalósíthatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik