Belföld

Gyurcsány és Demszky is felszólal a Charta rendezvényén

A Chartát eddig közel négyezer-ötszázan írták alá, de a szervezők abban bíznak, hogy a helyszínen még többen csatlakoznak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is felszólal a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén. A program – amelyre húszezer embert várnak – délután három órakor kezdődik. A résztvevők a Clark Ádám tértől a Lánchídon át, a Roosevelt téren keresztül jutnak el a Kossuth térig.

A szombati eseményen beszédet mond Vitányi Iván, aki az 1991 őszén a demokratikus átalakulás akadozása miatti aggodalomnak hangot adó Demokratikus Charta alapítója is volt. Felszólal többek közt Groó Diana filmrendező, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Iványi Gábor lelkész, Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Magyar Demokratikus Charta megalakulásakor, szeptember 6-án közzétett felhívása szerint a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen, az emberi szabadságjogok védelme érdekében jött létre. A szerveződés szükségességét először a kormányfő vetette fel a júliusi melegfelvonulás elleni támadás után. A Charta felhívását a baloldali és liberális értelmiség számos képviselője, aktív és háttérbe vonult politikusok, valamint civilszervezetek is aláírták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik