Belföld

Budaörs a leggazdagabb település

A GfK Hungária vásárlóerő-térképe szerint a legtehetősebb Budaörs lakossága, míg a legkevesebb elkölthető jövedelemmel a Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei Csenyéte lakói rendelkeznek.

A piackutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a megyék sorában a sereghajtó továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de az öt legnehezebb helyzetben lévő település közül három a szomszédos BAZ megyében található.

A GfK Hungária idén hatodik alkalommal készítette el Magyarország vásárlóerő-térképét. A felmérésből kiderül: a két évvel ezelőtt még Magyarország legtehetősebb vidéki településeként számon tartott Hévíz idén már csak a harmadik legjobb teljesítményt tudta felmutatni, vásárlóerő indexe az országos átlag 135,8 százaléka. A fürdővárost Budaörs és a balatoni Csopak előzte meg 137,3 százalékos és 136,5 százalékos vásárlóerő index-szel.

A 2006-ban szintén az öt legtehetősebb település között helyet foglaló Telkit kiszorította az ötös toplistából Törökbálint (133,1 százalék) és Tihany (128,1 százalék). Budaörs és Törökbálint sikere feltehetően nagyban köszönhető a magas jövedelmű, az agglomerációba kiköltöző lakosoknak, míg a három fürdőváros előkelő helyezése valószínűsíthetően az intenzív turizmusnak tudható be.

A lista végén végző települések helyzete az elmúlt két évben nem sokat változott, hiszen az akkori legalacsonyabb vásárlóerővel rendelkező öt település közül négy továbbra is a sor végén kullog. A legnagyobb nehézséggel küzdő öt faluból három BAZ megyében található és a legnehezebb helyzetben az idei adatok szerint Csenyéte van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az országos átlagnak mindösszesen 37,6 százaléka.

Az országos átlag 40 százaléka körüli vásárlóerővel rendelkezik a 2006. évi sereghajtó Gilvánfa (Baranya), valamint Szakácsi (BAZ), Kiscsécs (BAZ) és Rinyabesenyő (Somogy).

A megyék rangsorában – Budapestet is ide értve – az első két hely szilárdnak tűnik: a főváros továbbra is mintegy 35 százalékkal az országos átlag felett teljesít, és a második helyen továbbra is tartja magát Győr-Moson-Sopron megye 107,4 százalékkal. Az országos átlag fölötti vásárlóerőt tud felmutatni továbbá Fejér, Pest, Komárom-Esztergom és Vas megye.

A sereghajtó megye 2006-hoz képest változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (78,2 százalék), de az utolsók között van Békés megye (82,7 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is (83,9 százalék). Ez utóbbi megye vásárlóereje, ha csak 1 százalékponttal is, de javult a két évvel ezelőtt mért adatokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik