Belföld

Már ma egymásnak eshetnek a Parlamentben

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri az MSZP-frakciótól: támogassa, hogy az Országgyűlés már ma szavazzon a Magyar Demokrata Fórumnak a parlament feloszlására tett indítványáról. Egy SZDSZ-es már lemondott a mandátumáról is, Barroso is a Parlamentben lesz.

Az előzetes nyilatkozatokból az derült ki, hogy az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a parlament feloszlását. A Fidesz és a KDNP frakcióülésen tárgyal Orbán Viktornak a feloszlatásra tett javaslatáról. „Az indítványról szó lesz az MSZP mai frakcióülésén is. A kormányfő azért javasolja ezt a megoldást, hogy mielőbb egyértelműen kiderüljön, melyik pártnak mi az álláspontja az ügyben” – közölte Daróczi Dávid.

Gegesy (balra) Herényinek magyaráz (Fotó: MTI)

Gegesy (balra) Herényinek magyaráz (Fotó: MTI)

Az MDF szerdán jelentette be, hogy a politikai válság megoldását abban látja, ha az Országgyűlés kimondja önmaga feloszlatását. Az erről szóló határozati javaslata csütörtökön érkezett meg az Országgyűléshez. Még aznap azt is kezdeményezte az MDF, hogy a parlament a házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és szeptember 15-én, hétfőn szavazzon is az indítványról.

Gegesy lemondott

A parlamenti munkához kapcsolódik az a hír is, hogy hétfő reggel lemondott képviselői mandátumáról és kilépett az SZDSZ-ből Gegesy Ferenc. A megüresedett helyért időközi választást kell kiírni.

A ferencvárosi polgármester már a mai parlamenti munkában sem vesz részt.

Barroso beszél

Ott lesz viszont a parlamentben José Manuel Durao Barroso, európai bizottsági elnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Az Európai Bizottság elnöke találkozik a miniszterelnökkel és a házelnökkel, majd fel is szólal az Országgyűlésben.

Napirend előtt

Napirend előtt teszi le a képviselői esküt a szocialista Szabadkai Tamás 32 éves sárbogárdi jogász, aki a Szántó János halála miatt megüresedett területi listás képviselői helyet foglalja el.

A Ház dönthet arról az ötpárti indítványról, amely az ENSZ közgyűlésének határozata alapján szeptember 15-ét a Demokrácia Nemzetközi Napjává nyilvánítja annak érdekében, hogy hangsúlyozza a demokrácia fontosságát, az annak fenntartását célzó demokratikus rendszerek előtt álló kihívásokat.

A képviselők határoznak Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló törvény módosításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik