Belföld

Markó és Tőkés hajlandó rendszeresen találkozni

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az erdélyi magyarság érdekében kész rendszeresen találkozni a Duna Televízió kamerái előtt.

A két politikus – aki előző este a Duna Televízió Közbeszéd című magazinjában először vendégeskedett közösen élő adásban – a műsorban arról beszélt, szükség van arra, hogy egységesen lépjenek fel, mert csak így tudják érvényesíteni a magyarság közös álláspontját.

Markó Béla arról szólt, hogy a magyar pártok határon túli magyar kérdésekben is ütköznek. Hozzátette: egyelőre egészen kis kérdésekben sincs közös álláspont, de az Európai Uniónak sincsen egységes álláspontja kisebbségi etnikai kérdésekben.

Tőkés László európa parlamenti képviselő arról beszélt, hogy az Európai Unióban újjászületik a rossz emlékű “be nem avatkozás politikája”. Példaként említette, hogy az unió a kisebbségi kérdéseket rábízza a román többségi hatalomra, “hogy adott esetben elbánjon velünk”.

A politikus álláspontja szerint szövetségeseket kell találni az érdekérvényesítéshez. Hangsúlyozta: teljes értékű autonómiára, kisebbségi jogrendszerre van szüksége az erdélyi magyarságnak.
Markó Béla ezzel kapcsolatban azt mondta: “a módszerekről vitatkozhatunk. Egy dologban szerintem nem lehet vita. Az az, hogy bármilyen módszerrel, de együtt van esélyünk, hogy megvalósítsuk. Külön, megosztottan nagyon komoly kételyeim vannak, hogy sikerülhet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik