Belföld

Államtitkokhoz jutott egy vagyonvédelmi cég?

A Nemzetbiztonsági Kabinet (NBK) pénteken tárgyalt arról a törvénytelen, az informatikai adatbiztonságot érintő cselekménysorozatról, amelyre a napokban derült fény. A titkos hálózat törvénytelen eszközökkel megszerzett információi között államtitoknak minősüli információk is lehettek. Demeter Ervin szerint Szilvásy koncepciós eljárással akarja lejáratni a Fideszt.

Egy biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre – gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére – használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését – áll a Nemzetbiztonsági Kabinet (NBK) közleményében.

Házkutatás, lefoglalások

Az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) számítás-technikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatása során a cég telephelyén illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le: az adatok kiértékelése folyamatban van.

A NBK a miniszteri tájékoztatás alapján úgy döntött, hogy szükségesnek tartja az informatikai biztonságot fokozó folyamatban levő törvényelőkészítő tevékenység felgyorsítását, a fontos intézmények és létesítmények biztonsági védelmének erősítését. A NBK kezdeményezte a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását.

Államtitkok szivárogtak ki?

A Népszabadság értesülése szerint az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjénél tartott házkutatást szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); magántitok megsértésének gyanújával nyomoznak, de államtitoknak minősülő információk is eljuthattak a céghez.

A hivatalos források egyelőre nem nyilatkoznak arról, milyen összefüggés van az Origo által üzemeltetett Freemail levelezőrendszer ellen közelmúltban végrehajtott hackertámadás, illetve a rendőrség közleménye szerint „egy neves vagyonvédelmi cég” több vezetőjénél és irodájában tartott szerdai házkutatás között. Számos jel utal azonban arra, hogy az adatlopás és egy meg nem nevezett vagyonvédelmi cég szervereinek lefoglalása ok-okozati összefüggésben állnak egymással. A hálózat törvénytelen eszközökkel megszerzett információi között a lap szerint azonban nemcsak magántitkok, hanem államtitoknak minősülő információk is voltak.

Postafiókokat törtek fel

A Népszabadság úgy tudja: a „saját titkos hálózat” létrehozása lényegében nem jelent mást, mint hogy feltörték a Freemail levelezőrendszert, és feltérképezték az onnan jogosulatlanul megszerzett sokezernyi postafiók tulajdonosának kapcsolatrendszerét. Egyes hírforrások szerint telefon-híváslistákhoz is hozzájutották.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője azt nyilatkozta a Magyar Hírlap pénteki számában, hogy valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé.

A Fidesz lejáratása a cél?

Demeter Ervin szerint a napokban nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt. Az Orbán-kormány egykori titokminisztere ezért bejelentette, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.

A fideszes politikus úgy véli, egyértelműen előre felépített koncepciós eljárásról van szó, amit szerinte az események sora bizonyít. Mint mondta, szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor feljelentést tett jogosulatlan lőfegyverhasználat és magántitok jogosulatlan megismerése miatt. Még ugyanezen a napon házkutatást is tartottak a biztonsági cégnél, a vezetők lakásán és a vidéki telephelyeken, majd amikor ez este hétkor véget ért, akkor kellett Szilvásy Györgynek dönteni a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésének összehívásáról, de még lapzárta előtt, hiszen az ügy már a másnapi újságban megjelent – fejtette ki a fideszes politikus.

Demeter Ervin szerint a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter „piszkos játszmára” használja a NBH-t, „nem a nemzet biztonságát, hanem a Gyurcsány-kormány túlélését próbálja szolgálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik