Belföld

„KÉTSZER AD, KI GYORSAN AD!” – DE MENNYIÉRT? (X)

Bármelyik tőkeerős vállalkozás életében bekövetkezhetnek recessziós időszakok. Nem várt kiadásai merülnek fel vagy kedvezőtlen gazdasági, üzleti körülmények, rosszul alakuló befektetések miatt átmeneti pénzzavarba kerülhet. Ebben az esetben az idő az, amivel versenyezni kell és beigazolódik a mondás: „Kétszer ad, ki gyorsan ad”. Ennek eredménye lehet egy, a „válságból” kisegítő, gyors, de hosszú távon nagyon drága és számunkra kedvezőtlen hitelfelvétel.

Manapság már a pénzügyi termékek széles skálája várja, hogy egy korábbi rossz döntést orvosoljunk, és egy régebben felvett hitelt vagy több hitelt egy kalap alatt egy kedvezőbb konstrukcióra váltsunk.
Több lehetőség közül választhatunk. Egyik lehetőség, hogy ugyanazon hitelintézetnél kötünk egy új hitelszerződést a fennálló tartozásunkra, de a korábbitól eltérő, számunkra kedvezőbb feltételekkel. A következő lehetséges megoldás, ha egy másik pénzintézethez visszük át tartozásunkat.

Bármelyik konstrukciót választjuk, egy dolgot nem tudunk elkerülni, ez pedig az adminisztráció és a papírmunka, ami egyaránt vonatkozik a már lejárt tartozásunkra és az új szerződés(ek)re is.


„KÉTSZER AD, KI GYORSAN AD!” – DE MENNYIÉRT? (X) 1


Új összeg

Adósságrendezés esetén érdemes azon is elgondolkozni, hogy a korábban igényelt hitelösszegen módosítani lehet. A módosítás iránya lehet pozitív vagy negatív, tehát a korábbi, kiváltani, rendezni szándékozott összegnél nagyobb vagy kisebb. Lehetséges, hogy a költségkalkuláció eredményeként előnyös lenne számunkra a hitelösszeg megváltoztatása.


„KÉTSZER AD, KI GYORSAN AD!” – DE MENNYIÉRT? (X) 1





Mennyibe kerül mindez?

Nem szabad elfeledkezünk arról, hogy az adósságrendezés minden esetben költséggel jár. A kérdés csak az, mekkora összegű, kinek és mikor kell megfizetni a költségeket.
A járulékos banki költségek sokfélék lehetnek: lezárási díj, szerződésmódosítási díj, szerződéskötési díj, közokiratba foglalás díja, folyósítási díj…
A költségeket annak kell viselnie, akinek az érdekében felmerültek. Hitelkiváltás esetén ez az ügyfél.
Amit fontos megjegyezni, hogy a költségek fedezhetők az új hitelből, sőt általában automatikusan le is vonják a költségeket, így az ügyfélnek egy „fillérjébe sem kerül” a módosítás. Az új hitelösszeg általában úgy kerül kiszámításra, hogy még ezen költségekre is fedezetet nyújtson.

Amennyiben már többféle finanszírozó felé van tartozásunk, akkor kisebb-nagyobb tartozásainkat célszerű egy jelzálog alapú hitelre váltanunk. Kétéves periódusonként érdemes megnézni, hogy milyen feltételekkel lehet kölcsönt felvenni. A piaci verseny miatt egyre kedvezőbbek lesznek a kondíciók, a kamatok és a kezelési költségek is folyamatosan csökkennek.
A hitelkiváltás lehetőségén erősen el kell gondolkodni azoknak az ügyfeleknek, akik 2003. előtt vettek fel jelzálog alapú forinthitelt, hiszen ekkor még a hazai bankpiacon nem voltak elérhetőek az esetenként kedvezőbb kamatozású devizahitelek.

További információk »

Ajánlott videó

Olvasói sztorik